Hitta rätt dryck till buffématen

champagne

Lika viktigt som det är att buffén har ett smakrikt och varierat utbud, lika viktigt är det att de drycker som serveras till är goda och matchar maten väl. Men hur gör man för att hitta något som passar till allt? Det enkla svaret är förstås: det går inte. Precis som med maten bör man välja ett antal olika alternativ när det kommer till vilka drycker som serveras. Smaken är olika hos olika gäster, och man bör låta var och en välja det som de tycker bäst om av öl eller rött och vitt vin. Stor vikt bör även läggas vid att hitta goda alkoholfria alternativ.

”Det är ingen idé att försöka läsa sig fram till vad som kommer att funka, vill man vara säker på att kunna servera bra drycker som passar till maten är det provsmakning som gäller, i god tid innan festen”

I en buffé kan smakerna skilja sig åt ganska markant, men en bra buffé är också komponerad så att det finns en röd tråd. Det gäller att ta fasta på den där röda tråden, som till exempel kan vara en årstid, ett land eller en råvara. Utifrån det väljer man sedan ett par viner och ett par öl som man tycker passar. Det är ingen idé att försöka läsa sig fram till vad som kommer att funka, vill man vara säker på att kunna servera bra drycker som passar till maten är det provsmakning som gäller, i god tid innan festen. En av de roligare delarna av festförberedelserna, skulle vi säga!

Börja alltid med lite skumpa

Ingen fest utan bubbel! Att inleda kvällen med en skål i champagne är en garant för att sätta en bra stämning. Det måste så klart inte vara just dyr champagne, det fungerar precis lika bra med annan mousserande dryck som prosecco eller cava. En fruktig sommarbål är också ett fint alternativ. Till skålen serveras snittar eller annan enkel plockmat, men den bör inte vara så smakstark eller kryddig – det är drycken som står i fokus här.

Flera drycker att välja bland

På buffébordet möts gästen av en uppsjö maträtter och man bör även ge den hungrige en chans att välja bland dryckerna. För den som vill ska vatten alltid finnas tillgängligt, likaså alkoholfria alternativ. Inte alla uppskattar alkoholfria viner och ölsorter, utan kanske hellre tar något klassiskt som en lemonad eller ett glas juice.

Vad gäller vin och öl så handlar det om att välja drycker med god smak men som inte står ut för mycket. Till kryddstark mat till exempel passar något lite fruktigt som en riesling, eller en lättare beaujolais. En veteöl eller en enkel lager är inte heller fel. Är det fetare mat av mer husmankaraktär kan man i stället satsa på mer fylliga viner som chardonnay eller en cabernet sauvignon. Du väljer med fördel viner från samma världsdel som maten. Tänk på att personalen på Systembolaget ofta är väldigt kunniga kring vilka drycker som passar till vad!

Flaskor eller bag-in-box?

Vissa tyckare anser att lådviner inte är lika fint som att servera vin på flaska, men frågan är om den åsikten har någon djupare förankring hos befolkningen. På en fest är det trevligt om det finns god tillgång på vin och det är enkelt att förse sig ur en bag-in-box. Lådvin är praktiskt och vanligtvis billigare än flaskvin och oändligt mycket enklare att frakta och hantera.

Dock är kvaliteten på vinet i en bag-in-box vanligen något lägre än samma vin är på flaska. Det beror på den mängd svavel som behövs för att få vinet att överleva i en box. Vinet smakar helt enkelt bättre ur flaska och har man inte jättemånga gäster är det trevligare att kanske ställa ut flaskor vid borden och fylla på vid behov.

Har du fler frågor kring dryck och mat är du välkommen att höra av dig. Vi kommer också gärna med dryckesförslag speciellt anpassade till våra olika menyer när du beställer!