Fräscha smaker till sommarens fester

sommarfest

På sommaren vill man äta lätt och fräscht. Grytor och gratänger hör de kallare årstiderna till. Visst lägger vi gärna en bit kött eller fisk på grillen en ljummen sommarkväll, men i övrigt är det de små delikatesserna som brukar gå åt mest när man bjuder in till vår- och sommarfest.

”Det gäller att få till en blandning som hjälper gästen att först stilla sin hunger någorlunda, sedan att kunna njuta långsamt av allt det goda som erbjuds”

Munsbitar är ledordet när vi komponerar våra vår- och sommarmenyer. Snittar, kycklingspett, pajbitar, kanapéer och naturligtvis många typer av fräscha sallader och härliga nybakta bröd är vanliga inslag. Det gäller att få till en blandning som hjälper gästen att först stilla sin hunger någorlunda, sedan att kunna njuta långsamt av allt det goda som erbjuds. Här kommer några tips till dig som vill komponera en bra meny till sommarfesten.

Skippa gratängerna

Stora matiga potatisgratänger och andra ugnsrätter som till exempel lasagne, kan visserligen vara hur smarriga som helst, men som del i en buffé tar de upp onödig plats och är dessutom så mättande att gästerna knappt kommer att få plats med något annat. Vill du absolut ha potatis som komplement till den övriga maten, kan du i stället satsa på en fräsch fransk potatissallad med vinägrett och kapris.

Undvik överhuvudtaget mat som behöver skäras eller tar lång tid att lägga upp. Risken är dels att det tar lång tid för varje gäst, vilket skapar onödiga köer, dels att någon hungrig gäst skär upp en på tok för stor bit åt sig själv och någon annan blir utan. När den riktiga hungern sätter in blir vissa helt enkelt lite för giriga. Genom att tydligt visa vad som avses med en portion blir det lättare för gästerna att samsas om maten.

Lätta såser och kryddor

Fräscha såser och dressingar ska det finnas gott om på ett buffébord. Det är lättlagat och tar inte upp mycket plats. Samtidigt varierar man smakmöjligheterna avsevärt. I stället för att blanda en dressing i en sallad kan man ha två eller tre dressingar bredvid och låta gästerna välja hur de vill smaksätta sin sallad.

Franska kryddor som timjan, salvia, rosmarin och vitlök är härliga och somriga smaker som alltid går hem på sommarfesten. På det grillade köttet eller kycklingbröstet ger det en underbart kryddig smak som fungerar utmärkt i sommarkvällen.

Asiatiskt och Sydamerikanskt

Asien och Sydamerika har kök som är anpassade för ett varmt klimat och här kan du hitta mycket inspiration. En peruansk ceviche till exempel har fisk, chili, lime och koriander som huvudingredienser, beståndsdelar som också återfinns i många sydostasiatiska rätter. De asiatiska och sydamerikanska köken kompletterar varandra bra och har den lätthet och samtidigt det sting som kännetecknar riktigt bra sommarmat. Ta gärna en titt i våra menyer för inspiration!

Vi hjälper dig med sommarmaten

Har du mycket att stå i inför en fest finns vi här för dig. Får vi bara din beställning några dagar i förväg så garanterar vi att du har maten levererad och uppdukad när gästerna börjar anlända. Vi levererar all mat på uppläggningsfat och det är bara att ställa fram den. Ett skönt sätt att inleda en riktigt avslappnad och härlig sommarfest!