Så fixar du den perfekta 50-årsfesten

50-års fest

 

Att fylla 50 år är en riktigt milstolpe och det skall självklart firas! Vi ger tips på hur du planerar den perfekta 50-års festen.

Bestäm var festen ska vara

Det första som behöver göras är att bestämma var ni skall anordna festen. Man kan vara hemma, hyra partytält och vara i sin trädgård eller på en närliggande äng. Kommer det bli ett stort kalas med många inbjudna så kan det vara bra att abonnera en större lokal.

Festlokaler finns det gott om. Hyr en restaurang eller annat ställe som passar ert sällskap och som känns festligt och roligt. Man kan exempelvis ha fest på en båt, i en ladugård eller på ett slott. Några snabba sökningar på internet kommer ge dig en bild av vad det finns för lokaler i ert närområde. Väljer ni att anordna festen på en resturang så är ni antagligen bundna till att äta den maten som de serverar så titta på menyn innan ni bokar stället.

Mätta gäster har roligare

En god måltid uppskattas av alla. Bjud dina gäster på en matupplevelse som de kommer ihåg. Om ni väljer en lokal utan tillhörande servering så kommer ni behöva ordna maten på annat sätt.

Catering är mycket praktiskt och går att få på många olika sätt. Ni kan välja mellan trerätters middag, snittar, buffé eller något annat. Idag går det att få catering med smaker från hela världen. Man kan såklart laga maten själv, men vid stora fester är det ändå så mycket att tänka på. För att kunna njuta av själva festen och undvika stress är catering en bra lösning.

Festlig dryck för alla

Gästerna kommer även vilja ha något att dricka till maten. Champagne är nästan ett måste när man firar en jubilar! Se till att ha flera alternativ och även alkoholfria drycker som passar både vuxna och barn. Glöm inte att göra i ordning eller beställa några rejäla termosar med kaffe och te så att det finns för de som vill ha efter maten.

Servering och service runt festen

Om du beställt catering brukar servering finnas med som ett alternativ. Att ha personal som serverar, plockar bort och städar undan är mycket bekvämt. Väljer du att styra upp den saken själv kan du fråga familj och vänner om de kan hjälpa dig. Se till att be om hjälp i ett tidigt stadie så att du inte blir fast med disken själv.

En tredje väg är att använda engångstallrikar, -bestick och -glas. Detta är dock inte särskilt miljövänligt eller festligt och bör endast vara en nödlösning.

Bjud in till kalaset

Inbjudningar kan se ut på många sätt. Till en 50-års fest passar det med skrivna inbjudningar som skickas med post. Kom ihåg att vara tydlig i inbjudan. Berätta när och var festen skall vara, vilken typ av klädkod som gäller samt var och när man skall O.S.A. Be dina gäster komma med information om allergier eller speciella kostvanor i god tid. Vill någon hålla tal bör det finnas en person de kan vända sig till som samordnar detta.

Aktiviteter under festens gång

Nu har du sett till att allt det viktigaste är avklarat, att ni har någonstans att vara samt att mat och dryck är fixat. Då var det dags att planera för lite stämningshöjande aktiviteter och upptåg. Alla sällskap och vänkretsar har sina egna traditioner och jargong. Vissa kanske tycker det är roligt med lekar och i andra sällskap är det vanligt med tal. Något som dock uppskattas av de flesta är musik.

Musik kan innebära att ni hyr in en DJ eller ett liveband. Kanske finns det någon av jubilarens vänner som spelar och sjunger? Se till i förväg att det finns ett lämpligt ljudsystem som fungerar för den musiken som ni vill ha och som även kan användas för eventuella tal.