Förvaring av rotfrukter och grönsaker - tips och råd

rotfrukter

 

Hur ska man tänka gällande förvaring av de läckra rotfrukter och grönsaker man odlat fram under sommaren? Hur ska man agera för att de ska behålla sin spänst så länge som möjligt och inte gå från läckra till oätliga inom loppet av bara några dagar? Vi ska titta närmare på detta och ge några snabba tips och råd om hur du bäst förvarar dina rotfrukter och grönsaker.

Rotfrukter, grönsaker och olika frukter måste samtliga förvaras på rätt sätt för att de ska hålla längre. Vilket sätt som är det rätta är emellertid individuellt och beror helt på vilken typ av grönsak, rotfrukt eller vanlig frukt det handlar om. Det som påverkar är tillgången till ljus, temperaturen samt luftfuktigheten.

Precis som hos blommor så kan rotfrukter, frukter och grönsaker blomma även efter att de plockats. De kommer oundvikligen att vissna och då vid något givet tillfälle – och vad gäller exempelvis rotfrukter: bli oätliga – men vi kan genom rätt förvaring och rätt skötsel förlänga hållbarheten. Här ska vi titta närmare på hur du kan göra för att maximera hållbarheten hos några vanliga rotfrukter.

Exempel på förvaring av vanliga rotfrukter och grönsaker

Vi går igenom några vanliga rotfrukter – och några vanliga grönsaker – för att se hur du ska agera för att maximera både smak och livslängd genom rätt förvaring.

  • Potatis: Potatis ska förvaras torrt och kyligt för att hålla som längst. Kylskåpet? Nej, det är bättre att A) ställa potatisen på ett cementgolv – matkällaren eller garaget – eller ute på balkongen (men då med några tidningar över). Giftet solanin är något att vara uppmärksam på. När en potatis utsätts för mycket solljus så produceras detta gift och du ser det genom att potatisen blir grön. Som småbarnsförälder är detta viktig att tänka på. Sol – Solanin – Grönt – Släng!

  • Övriga rotfrukter: Vad gäller övriga rotfrukter så passar kylskåpet utmärkt för förvaring. Lägg rotfrukterna i en påse och placera denna så långt in – och längst ner – i ditt kylskåp. Tänk emellertid på att exempelvis palsternacka inte alls mår bra av denna behandling. En palsternacka ska inte läggas i en plastpåse för då kommer den att ruttna snabbare. Ett tips gällande rotfrukter är annars följande: se till att äta dem så fort som möjligt. De smakar bättre då. Detta leder oss till konsumtionen. Många köper för mycket rotfrukter och tvingas slänga lejonparten. Det är både dumt för miljö och den egna plånboken. Hur mycket äter du – egentligen?

  • Lök: Vad gäller lök och förvaring så är det knastertorrt som gäller. En liten burk på köksbänken är perfekt. Du ska aldrig förvara lök i A) kylskåpet och B) i en plastpåse. Vitlök kan å sin sida ge smak till annat. Därför bör den förvaras med lite avstånd till andra livsmedel. Purjolök ska även den förvaras torrt. Men, har du skurit i den så tappar den också lite av sin motståndskraft och då bör den läggas in i kylen. Rådet är att du äter den så snabbt som möjligt.

  • Squash: Skördat en massa läcker squash i sommar? Lägg in i en plastpåse i kylen för bästa hållbarhet. Tänk på att squash ska separeras från andra grönsaker – tomat och avocado, i synnerhet – då dessa avger en speciell gas som får squash att ruttna snabbare.

Vi på Cicada arbetar alltid med de bästa råvarorna! Se exempel på vad vi har att erbjuda på vår sida för vegetarisk catering!