Skörda potatis före midsommar

Skörda potatis före midsommar

 

Vill du skörda egen färskpotatis redan till midsommar? Då gäller det att vara ute i god tid. Börja med att sätta några potatisar i krukor med jord redan sent i mars eller början på april. Därefter driver du dem inomhus tills det är dags att plantera ut när frosten har gått ur marken.

Rötterna letar sig snabbt ned i jorden

Om du vill sätta många potatisar kan du fylla ett tråg med fuktig jord. Lägg sedan sättpotatisen på jorden, då kommer rötterna snabbt leta sig ned i jorden. Det är viktigt att dessa krukor eller tråg placeras på ett ljust och svalt ställe, annars riskerar groddarna att bli för långa och svaga.
En fördel med att förgro potatis utan jord är att groddarna håller sig korta och tjocka tills de ska sättas ut, men då måste de självklart få tillräckligt med ljus. Du bör förgro potatisarna i ungefär 4-6 veckor innan den ska planteras ut.

En äggkartong blir en bra bädd

Placera potatisarna i en äggkartong och ställ dem där det är ljust och svalt. Hur vet du att groddarna är färdiga att sätta? De ska vara mörkgröna och klibbiga och max 2-3 centimeter i diameter innan de små knölarna sätts ut. Det gör absolut ingenting att de är gröna.

Så gör du i norra Sverige

Men det kan vara svårare att få potatis klar för skörd till midsommar i norra Sverige. Här är några tips om hur du som bor i norr ska lyckas med detta.

  • Ta in potatisen i mitten av mars till början av april. Det enda som behövs är en plats där solen lyser några timmar om dagen och att potatisen sätts i sand.
  • Bygg en ram av brädor som är 20–40 centimeter höga, med en yta på en till två kvadratmeter.
  • Fyll ramen med sand. Det är alltid en fördel om odlingsramen ligger på jord så att den befintliga markfukten kan tränga upp genom sanden. Detta underlättar vattningen på ett väsentligt sätt.
  • Täck med dubbel fiberduk. Täck över odlingsbädden med två lager fiberduk och vattna lätt ett par gånger i veckan med ljummet vatten. Vattna dock inte mer än att sanden blir fuktig.
  • När blasten blir 10–15 cm hög ska den gödslas med gräsklipp. Finns det inte något gräs? Då kan du antingen plocka lite gröna växter som finns mot väggar och andra varma platser och hacka sönder. Täck ytan mellan potatisbäddarna med 5–10 cm tjockt lager och fortsätt att vattna ett par gånger i veckan, men fortfarande bara mängder varje gång.
  • Sanden blir fort fuktig. Att vattna mer än vad som behövs för att den skall bli fuktig är bara till nackdel då näringen riskerar att spolas bort.
  • Några veckor efter det första lagret gräsklipp lagts på, läggs ett nytt lager.