Gör ditt eget smör

gör ditt eget smör

 

Är du trött på det massproducerade, ganska smaklösa smöret som man hittar i butikerna? Varför då inte prova att göra eget smör! Dels är det gott och enkelt att göra, dessutom är det intressant att veta hur det går till. Och jämfört med superprocessat, industriellt margarin är hemgjort, naturligt smör rena hälsokuren.

Inte så svårt som man kan tro att göra smör

Det är faktiskt betydligt enklare att tillverka eget smör än vad man kan tro. Det handlar i första hand om att vispa grädde tills det blir en klump som du sedan sköljer några gånger.
Till sommaren känns det extra kul att ha hemgjort smör att bjuda på till midsommarfesten eller kräftskivan, det ger en lite extra touch till festligheterna. Finns det något godare än ett välsaltat, lagom kallt smör till färskt bröd?

Blir det smör över? Det förvaras bäst i en lufttät burk i kylskåpet. Smör kan annars lätt ta åt sig smak av andra saker i kylen, om det exempelvis ligger på ett fat under plastfolie. En stor fördel med smör är att det är mejeriprodukten som står sig längst i kylen utan att bli dålig.

Ingredienser till eget smör

  • 1,5 liter svensk, ekologisk grädde
  • 1 msk olivolja av god kvalitet
  • 1,5 tsk flingsalt

Så gör du ditt eget smör i sju steg

  1. Börja med den färska grädden. Använd kall, färsk grädde för bästa resultat.
  2. Häll grädden i en bunke och använd en elvisp eller mixer för att vispa den.
  3. Fortsätt vispa tills smöret blir tjockt och klumpar ihop sig.
  4. När smöret har bildat klumpar, sila bort eventuell kvarvarande vätska genom att hälla det genom en ostduk eller en finmaskig sil.
  5. Lägg smöret i en skål med kallt vatten och knåda det med händerna i några minuter för att avlägsna eventuell kvarvarande vätska. Byt vatten flera gånger om det behövs.
  6. När du har tagit bort all överflödig fukt från smöret, forma det till önskad form (t.ex. stockar, klossar). Du kan slå sedan in det i pergamentpapper eller plastfolie.
  7. Förvara smöret i kylskåp tills det ska användas. Smaklig måltid! Sommarfesten är räddad, nu är det bara att smöra på.