Hur håller man maten varm på en buffé?

Att arrangera en fest på ett lyckat sätt handlar mycket om logistik. Detta vet de flesta som arrangerat exempelvis ett bröllop eller en större födelsedagsfest. Mycket kretsar såklart kring det kanske mest centrala vid en större fest, nämligen middagen. Vid fester med många gäster är det mycket vanligt att man serverar en buffé. En stor utmaning blir då att se till att all mat håller lämplig temperatur under hela serveringen.

Viss mat, som till exempel bröd, hårdostar och korvar som salami, klarar sig utmärkt i rumstemperatur även längre stunder. Men serverar man varm och kall mat, något man antagligen gör vid en större fest, måste man se till att den håller temperaturen även när den burits ut och serverats.

Kall mat hålls enkelt sval med hjälp av exempelvis kylblock under serveringsfaten, men hur håller man den varma maten varm på en buffé?

Värmeskåp och värmeplattor

När vi levererar mat till er fest fraktar vi den varma maten i värmeskåp. Vill ni äta direkt vid leveransen lägger vi upp maten på engångsfat. Dock kan ni även välja att låna värmeskåpen och servera maten senare. Värmeskåp håller maten på exakt den temperatur den mår bra av, men de är så klart inte lämpliga för servering.

Finns det värmehällar där ni håller festen är det den bästa lösningen för att se till att den mat som bärs fram håller sig varm. Finns inga värmehällar brukar de vara ganska billiga att hyra eller köpa om ni arrangerar fester ofta. Hos vår samarbetspartner Partyproffs.se hyr ni enkelt värmehällar i glas med justerbar värme. Med värmehällar ställer man in önskad temperatur och de gäster som tar mat sist riskerar inte att få kall mat på sina tallrikar.

Ställ fram maten i omgångar

Har ni inte möjlighet att få tag i värmehällar går det också bra att ställa fram lite mat i taget. Håll maten varm i värmeskåp och bär ut allt eftersom. Även den kalla maten bärs med fördel fram på detta sätt. Detta kräver förstås att ni är flera som hjälps åt och att det hålls bra koll på åtgången vid buffébordet.

Vi hjälper dig planera

Vi hjälper dig gärna att planera den bästa logistiken kring buffén. Detta gör vi utifrån hur många gäster ni är och hur mycket mat som ska hållas varm eller kall. Som festarrangör vill man ju att alla gäster ska kunna njuta av maten på samma sätt, och ingen ska behöva äta ljummen mat som stått länge. Att hålla kall mat kall och varm mat varm kan vara en utmaning vid större fester, men det går alltid att lösa med rätt planering och hjälpmedel.