Vilken öl passar till vilken mat?

öl till mat

I våra ögon är öl en minst lika bra måltidsdryck som vin. Dessutom är den så mycket mer varierad. På vårt fantastiska Systembolag finns ett gigantiskt urval av öl från hela världen. Allt från ljusa enkla lageröl till chokladiga stouts och humliga ales. Är man inte ölfantast kan det vara svårt att skaffa sig en överblick. Går man sedan in på ett ölforum och försöker hitta tips får man lätt intrycket att de flesta öl på systemet är odrickbara och att de enda öl som är värda mer än en tvåa i betyg är obskyra trappistöl från beställningssortimentet.

Har du en något mer avslappnad inställning till öl, och dessutom gillar att botanisera bland olika ölsorter, kommer du att ha nytta av det här inlägget, där vi kortfattat redogör för några av de saker som kan vara bra att tänka på när man ska välja öl till maten.

Välj framför allt det du tycker om

För det första, om du verkligen gillar ett visst öl eller en öltyp, då är det antagligen det bästa valet till maten. Visst påverkar matens och ölets karaktär varandra, och visst kan smaker komplettera och förhöja varandra. Men om du verkligen inte gillar humlestark öl så kommer du antagligen inte att tycka det smakar underbart bara för att du dricker det till en mustig gryta. När det gäller mat och dryck är det din egna smak som ska vara ledstjärna. Det vi kan bidra med här är bara tips på vad som brukar anses funka bra ihop när det kommer till öl och mat.

Ju fylligare mat, desto fylligare öl

Ett bra sätt att matcha öl och vin är att gå efter hur fyllig smak de har. Vad gäller mat kan man ju säga att en gryta som kokat länge och fått en komplex smak av kött, grönsaker, buljong och kanske vin, är fyllig. Medan en sallad eller en bit vit fisk är lättare. Med öl kan man definiera fylligheten utifrån alkoholstyrka och humlehalt, men också efter Systembolagets smakklocka för fyllighet. Exempel på lätta öltyper är till exempel ljus lager och veteöl, medan till exempel porter och olika typer av ale, som IPA, räknas som mer fylliga öl.

Hur smaker i maten påverkar ölet

Sälta, fett, beska, sötma och hetta är några viktiga aspekter av mat som påverkar hur ölet upplevs.

  • En salt eller fet maträtt gör att beskan i ölet känns mindre. Det går därmed utmärkt att dricka lite beskare öl med mycket humle till denna typ av mat.
  • Väldigt besk mat kan det vara svårt att hitta rätt öl till. Detta eftersom beska har en förmåga att förstärka sig själv. Olika typer av sallad och vissa örter kan karaktäriseras som extra beska, och det säkraste kortet här kan vara en väldigt ljus lager med liten beska, eller en lätt veteöl.
  • Till söt mat passar öl med liten sötma och liten beska. Likaså har het mat en förmåga att göra att beska upplevs tydligare, och därför ska man vara försiktig med beska öl till kryddstark asiatisk mat och hellre välja en ljus lager.

Veteöl passar till det mesta

Veteöl är nog den ölsort som flest experter brukar anse fungera med flest typer av mat. Den är frisk och neutral och har en komplex smak som ändå känns enkel. Ska du anordna en buffé med många olika maträtter kan veteöl därför definitivt vara värt att köpa in. Det är dock bra att tänka på att veteöl är en öltyp som än så länge är relativt okänd i de bredare folklagren i Sverige och som många har svårt för till en början. Så komplettera gärna med ljus och mörk lager. Till desserten rekommenderar vi även att du satsar på att köpa in några flaskor porter och stout.