Vegetariska alternativ 2019

2019 kan bli året då vegetarisk kost blir förstahandsvalet för många. Man måste som bekant inte vara vegan eller vegetarian för att hoppa över köttet, fisken eller kycklingen ibland. Många väljer nuförtiden vegetariskt för att det smakar gott, för att det är nyttigt och hälsosamt och för att det är bra för miljön. Vi har länge haft vegetariska och veganska rätter på våra menyer. Inte bara som alternativ till mat som innehåller kött, utan för att vi tycker att det är bra rätter som passar på vilken meny som helst. Med det sagt har vi så klart också menyer som är helt och hållet vegetariska och veganska.

Måste vegetarisk mat likna kött?

En del människor som blir vegetarianer tycker det är viktigt att maten liknar olika kötträtter som korv, köttfärs osv. Själva tycker vi nog att det finns tillräckligt med goda grönsaker, frukter, svampar och rotfrukter för att laga god och varierad vegetarisk kost utan substitut. Vi har därför inga ”ersättare” i våra bufféer eller i våra menyer. Men det kan ändå vara intressant att titta lite på utbudet av vegetariska alternativ och ersättare för kött, fisk och fågel. Här är några spännande vegetariska alternativ som redan är på tapeten och som spås bli än större under 2019.

Jackfruit

Jackfruit är ingen produkt speciellt framtagen för att vara ett alternativ till kött. Det är en frukt, en av världens största dessutom. Jackfruit, som kort och gott heter jackfrukt på svenska, är en art i familjen mullbärsväxter och växer vilt i Indien och i Filippinerna. När frukten är mogen är den söt och saftig och fungerar utmärkt i efterrätter. Men när den konserveras i saltlake får den helt andra egenskaper. Det är för dessa egenskaper som den uppmärksammats som ett bra alternativ till kött och faktiskt även fisk.

Pulled Jackfruit är ett hett recept på många vegetariska restauranger i Stockholm. Det består helt enkelt av kryddad konserverad jackfruit som kokats och sedan dragits isär på samma sätt som är man tillagar pulled pork. Även som substitut för tonfisk i en röra passar jackfruit perfekt. Allt beror på hur den kryddas.

Köttprodukter av sojaprotein

Soja är en av världens mest variationsrika livsmedel och används i hundratals olika produkter. Av sojaprotein görs många av de alternativ till kött som blivit så populära i livsmedelsbutikerna, till exempel sojafärs, sojakorv och andra produkter. Sojaprotein är ett fullgott protein som är bra för den som till exempel tränar eller växer. Dessutom tillverkas ju tofu, som är en fantastisk råvara och bas för mycket goda vegetariska rätter, av soja.

Vegetarisk mat i våra bufféer och menyer

Hos oss på Cicada hittar du många helvegetariska bufféer och i har även en helt vegansk buffé. Utöver dessa bufféer har vi vegetariska och veganska varmrätter, snittar, kanapéer, wraps, sallader och efterrätter, allt du kan önska dig. Vi lagar vegetarisk mat för att det är gott och för att vi tycker att det ofta kan vara mer inspirerande än att laga de gamla vanliga kött- och fiskrätterna. Välkomna att prova!