Så lyckas du med smörgåstårtan

Smörgåstårta är en klassiker inom catering. Året runt levererar vi många smörgåstårtor till hungriga stockholmare. Efter att ha levt lite i skymundan som festmat börjar smörgåstårtan nu åter komma i ropet. Vi tillverkar tre klassiska smörgåstårtor; en med lax och räkor, en med rostbiff, renstek och bland annat pepparrot, samt en vegetarisk smörgåstårta med bland annat soltorkade tomater, rostad paprika och kronärtskocka. Naturligtvis kan vi även specialtillverka smörgåstårtor utifrån ert tycke och smak.

Det viktigaste för oss när vi lagar smörgåstårtor är att inte tumma på kvaliteten när det kommer till råvarorna. Smörgåstårta är en i grunden väldigt enkel och ”naken” rätt som verkligen är summan av sina råvaror, varken mer eller mindre. En råvara av sämre kvalitet sticker ut på ett tråkigt sätt och skämmer hela smörgåstårtan.

Välj ett riktigt gott bröd

Kvaliteten är viktig inte minst när det gäller brödet, själva smörgåsen i tårtan om du så vill. Ta inte bara det gamla vanliga tråkiga rostbrödet, utan försök hitta ett lite mer smakrikt bröd som till exempel tunt skivad kavring eller rågbröd. Det ger lite mer substans åt smörgåstårtan och gör att den upplevs som matigare, smaskigare och samtidigt faktiskt nyttigare. Många undviker gärna vitt bröd idag.

Våga sticka ut

Det är absolut inget fel på de klassiska smörgåstårtorna. Vi märker till exempel på våra beställningar att det är vad folk fortfarande helst vill ha till större sammankomster där man vill att alla ska vara nöjda. Men om du ska göra smörgåstårta till dig själv och dina vänner ska du inte vara rädd för att testa lite nya smakkombinationer och experimentera lite. Vad tycker du själv är gott? Och vad passar i sin tur ihop med det? Det mesta fungerar i en smörgåstårta, det är helhetskombinationen som är det viktiga.

Variera textur och konsistens

När du laborerar med fyllningar, tänk gärna på att variera konsistensen mellan lagren. En grovhackad röra med till exempel pickles ger en fin kontrast till en lite slätare tonfiskröra med dill i lagret ovanpå. En tjock fyllning kan kontrasteras med en lösare och så vidare. Detta ger en spännande smörgåstårta som känns intressant och som man gärna tar mer av för att utforska ytterligare.

Garnera med omsorg

Bre inte en massa grädde och majonnäs utanpå tårtan. Täck den i stället med ett generöst lager färskostblandning som du rör ihop av färskost och crème fraîche. Garnera sedan med fräscha råvaror som passar ihop med fyllningarna. Till en vegetarisk tårta passar det till exempel utmärkt med rädisor eller körsbärstomater, till laxtårtan kan det vara räkor, och så vidare. Toppingen är en viktig del av tårtan både av estetiska och kulinariska skäl.

Hör av dig!

Har du inte tid eller lust att göra din egen tårta, eller behöver du smörgåstårta för en stor mängd gäster? Slå oss en signal så hjälper vi dig på bästa sätt. Har du egna förslag på vad du vill ha i din smörgåstårta så fixar vi det utan problem. Smörgåstårta är utmärkt festmat och vi sätter en ära i att laga de bästa smörgåstårtorna i Stockholm!