Frusen Gazpacho – Icepacho! | Recept

Gazpacho är en favorit hos många under varma sommardagar. Soppan, som serveras kyld, är kryddig och smakrik, och baseras på hackade grönsaker och kryddor som mixas slät. Soppan sägs härstamma från Andalusien i Spanien men idag finns Gazpachoälskare över hela världen. Framför allt i Sydamerika och USA är soppan extremt populär. Även är hemma finns många som uppskattar en kall Gazpacho när det är som varmast, även om de flesta svenskar kanske fortfarande tycker att en soppa ska vara varm och serveras på vintern. Riktiga Gazpachofans världen över har dock tagit den klassiska kylda soppan i helt motsatt riktning, och ställt sig frågan hur kall en Gazpacho egentligen kan bli. Svaret kommer i form av en av de senaste stora tapastrenderna: frusen Gazpacho på en pinne – Icepacho!

”Genom att Gazpachon mixas slät kan du med fördel frysa in den och tina upp den. Eller hälla den i glassformar och frysa in, redo att avnjutas som frusen Gazpacho på en pinne – Icepacho”

 

Ta ett enkelt och genialt koncept ett steg längre.

Om det är gott med kall, smakrik, soppa, vore det då inte ännu godare om soppan var helt frusen och man kunde slicka på den som en glasspinne? Självklart är det så. Det fina med Gazpachon är att den till skillnad från andra soppor tål att frysas. Hur kommer det sig? Jo, vanligen innehåller en soppa bitar av grönsaker, potatis och liknande. När man fryser ner grönsaker och tinar upp dem igen förstörs cellväggarna i grönsakerna och resultatet när soppan tinas upp blir en ganska saggig och oaptitlig sörja som man knappt vill kalla mat. Genom att Gazpachon mixas slät undviker du det problemet, och du kan med fördel frysa in den och tina upp den. Eller hälla den i glassformar och frysa in, redo att avnjutas som Icepacho.

Vad du behöver

För att göra Icepacho eller frusen Gazpacho behöver du bara en mixer och glassformar med pinnar för frysen. Icepacho tar minst fyra timmar att frysa in, så tillred dem gärna några dagar innan den värsta värmeböljan förväntas dra in. Dina Icepacho håller sig några veckor i frysen.

Ingredienser

Det finns tusentals recept på Gazpacho, och kanske har du redan din favorit. Gör då dina Icepacho på den, men tänk på att recept med brödbitar eller krutonger fungerar sämre att frysa in. Tänk också på att soppan måste vara helt slät och inte innehålla bitar av grönsaker.

Ingredienser som krävs för en frusen Gazpacho:

 • Ett gäng solmogna röda eller gröna tomater
 • En halv gurka
 • En bit selleri
 • En jalapeño
 • En röd chili eller habanero
 • En röd lök
 • Ett par vitlöksklyftor
 • Ett knippe färsk koriander
 • Juicen från en lime
 • Kummin och mald koriander
 • Lite hackad dill
 • En skvätt sherryvinäger (eller rödvinsvinäger)
 • Salt och peppar
 • ..samt, om du kan få tag på det, några nypor Sazon, en sorts sydamerikanskt kryddsalt som ger den rätta aromen.

Så här gör du frusen Gazpacho

När du väl har fått tag på alla ingredienser är soppan i princip klar. Det enda du behöver göra är att hacka och kärna ur alla grönsaker, lägga i en mixer med lite vatten och mixa slättSmaka av med limejuice, kryddor, salt, peppar, vinäger och Sazon. När soppan är helt slät och smakar riktigt kryddigt, fylligt och underbart häller du upp den i glassformar och ställer i frysen, minst fyra timmar men gärna över natten. Har du inga glassformar kan du helt enkelt hälla Gazpachon i till exempel plastmuggar och sedan, när soppan nästan frusit, sticka ned en glasspinne i dem.

Servera dina Icepacho direkt från frysen med något gott snacks som kryddat bröd, nötter eller varför inte med några goda ostar och korvar. En kall öl till är säkert inte heller fel. Ha en skön sommar!

Kontakta oss om du är intresserad av att boka catering till sommarfesten!