Plockmat till studentmottagningen

Att fixa en ordentlig studentmottagning för den nybakade sonen eller dottern är både viktigt och roligt. Men det innebär också vanligen en hel del jobb, framför allt med mat och dryck. Det är lätt att stressa upp sig om man tänker sig att allt måste vara perfekt och överdådigt, men det är enligt vår mening helt onödigt. Mat på en studentmottagning ska vara enkel – både att ta för sig av och att ta mer av! Här kommer bra tips på perfekt plockmat till student mottagningen!

”Tänk att gästerna ska kunna klara sig med en mindre papptallrik. Där kan de lägga för sig av munsbitsstora godsaker, som ska kunna förtäras med fingrarna. Med andra ord: skippa gratängerna, potatissalladen och köttbitarna”

Serveringen på studentmottagningar och andra typer av sommarfester består lämpligast av ett buffébord med små rätter. Dessa är enkla att fylla på och gästerna kan gå och plocka lite då och då under eftermiddagen och kvällen. Ha som grundtanke att gästerna ska kunna klara sig med en mindre papptallrik, där de kan lägga för sig av munsbitsstora godsaker, som helst ska kunna förtäras med fingrarna. Med andra ord: skippa gratängerna, potatissalladen och köttbitarna och satsa istället på snittar, kanapéer, småbröd, ostbitar, korvar och annat som går lätt att både ta och äta av. En annan viktig aspekt är att endast ställa fram mat som klarar sig ett tag även om det är varmt. Dukar du fram livsmedel som helst ska stå kallt får du göra det på en bricka med is på eller liknande.

Snittar och kanapéer

Det är både lätt och roligt att fixa snittar, och variationsmöjligheterna är i det närmaste oändliga. Lax, färskost, leverpastej, tonfisk, ädelost, majonnäs, gurka, stenbitsrom, svamp, räkor, grönkål – listan på ingredienser som man kan ha på eller fylla sina snittar med kan göras hur lång som helst. Rulla in fyllningen i det klassiska tunnbrödet eller lägg den på rågkex, surdegsbröd eller vad du tycker passar. Det finns bara två tumregler – en snitt ska kunna ätas i en munsbit, och man ska genast vilja ta en till!

Charkuterier och ostar

Att skära upp korv och ost i munsbitar är enkelt. Köp in många olika och märk upp dem med små lappar. Att veta vad man stoppar i sig och var det kommer ifrån ger en extra dimension till smakupplevelsen. Om du vill kan du även göra små ”spett” med korv, ost, parmaskinka, melon eller liknande, återigen enligt principen att maten ska gå lätta att stoppa i munnen.

Man kan göra mycket med smördeg

Smördeg är bufféfixarens bästa vän. Med smördeg gör du små piroger eller minipajer som du fyller med smakrika röror, salta, starka eller söta. Fetaost och spenat, köttfärs, aubergineröra eller varför inte svamp och linser – det mesta blir gott i en härligt varm pirog eller paj av smördeg.

Prova även att göra bakelser med grädde, sylt och smördeg, eller kanske enklare snacks. Gör dessa exempelvis genom att skära degen i långa strimlor, pensla med ägg och strössla på parmesan och rosmarin. Skruva strimlorna och ställ in dem i ugnen en kvart så får du underbara brödpinnar att ställa fram på buffébordet.

Vi hjälper dig med maten

Har du svårt att hinna med matfixet innan studentbuffén? Slå oss en signal så hjälper vi dig! Vi erbjuder en lång rad bufféer för studentmottagningar och andra fester, med fokus på kvalitet och variation. Självklart har vi alternativ för dig som är vegetarian, vegan, allergiker eller liknande. Vi svarar gärna på dina frågor och hjälper dig att välja en passande meny eller buffé till sommarens stora begivenheter.