Små piroger – perfekta som plockmat

Munsbitsstora godbitar att äta med händerna är perfekt bjudmat när du har många gäster på besök. Piroger är då ett självklart val.

En pirog består av fyllning med ett skal av deg. Så långt är vi alla överens. Men därefter är det en maträtt som kan varieras i det oändliga utan att förlora sin geniala enkelhet. Både deg och fyllning kan lagas på en mängd olika sätt, och varje land har nog sin egen variant på pirogen som lagas och älskas av såväl lokalbefolkning som turister. Se bara på Ryssland (pirogens hemland), Finland, Grekland och Chile (där pirogerna heter empanadas).

”Vill du göra bra plockmat till en större bjudning finns det knappt något som slår små munsbitsstora piroger med ett par tre goda fyllningar. Det är enkelt för gästerna att förse sig av, och det krävs inga tallrikar utan på sin höjd en liten pappersassiett”

Jobbar man som vi med med catering vet man att piroger är tacksam mat när det ska bli gott, mycket och gå snabbt. Det går lätt att göra många piroger åt gången, och det är också lätt att göra många olika varianter. Glutenfritt, vegetariskt, sydamerikanskt, medelhavskt – vad gästerna än önskar sig kan det enkelt ordnas, och våra piroger brukar göra succé oavsett sammanhang.

Vill du göra bra plockmat till en större bjudning finns det knappt något som slår små munsbitsstora piroger med ett par tre goda fyllningar. Det är enkelt för gästerna att förse sig av, det krävs inga tallrikar utan på sin höjd en liten pappersassiett, och samtidigt som det är små munsbitar så är piroger också mycket mättande mat.

Pirogdeg i många varianter

En klassisk pirogdeg görs på jäst, smör, mjölk, vetemjöl, socker och salt. Men den kan varieras med brödkryddor, olika mjölblandningar och så vidare. Har du ont om tid inför festen kan du också göra jättegoda piroger med smördeg eller filodeg. Då slänger du ihop en stor mängd piroger på nolltid. Ett bra tips om du har en stor fest är att i veckan innan ägna någon timme per kväll åt att laga några olika smaskiga fyllningar. När sedan festdagen kommer tinar du bara smördeg, skär ut rundlar i degen, klickar på en bit fyllning på varje degrundel och viker ihop. Klart efter tio minuter i ugnen!

Några tips på goda fyllningar

Att variera dina småpiroger är ett säkert sätt att få alla dina gäster glada och nöjda. Hos de som äter kött är den klassiska köttfärsfyllningen med paprika, lök, tomater och hackat hårdkokt ägg ett säkert kort. En annan variant är polska piroger med fläskfärs och surkål, underbara med kall öl till. För vegetarianerna finns det hur många pirogrecept som helst, från klassikern med fetaost och spenat till varianter med fänkål och svarta bönor, eller varför inte en härlig svampstuvning?

Sätt igång att experimentera med deg och fyllningar i god tid innan festen, så kommer du att kunna bjuda dina gäster på roliga, goda och vackra piroger utan stress när festdagen väl kommer.