Servera ett vegetariskt julbord i år

Det klassiska svenska julbordet är fyllt av animalisk mat. Vi har skinka, vi har sill, vi har ansjovis, vi har köttbullar, prinskorv och lax. Allt detta är förvisso välsmakande – men även ganska tungt. Alla som ätit ett julbord vet att det infinner sig en mättnadskänsla som angränsar till ett illamående efteråt. Ett vegetariskt julbord kan göra stor skillnad i detta.

Ni vet hur det brukar vara: Man äter alltid lite för mycket, lite för fort och lite för forcerat. Den tunga maten bidrar i allra högsta grad till detta: kött är svårare att smälta för kroppen och det tar längre tid innan man, så att säga, är på fötter igen. I många fall så kan man med fördel byta ut vissa ingredienser till förmån för vegetariska sådana. Det ger dels en lättare måltid och dels så handlar det även om att man bidrar till en bättre miljö genom detta.

Det säger vi med vetskapen om hur mycket utsläpp som köttindustrin de facto är skyldiga till. Det vegetariska julbordet är ett bättre alternativ sett ur flera olika perspektiv och inte minst sett till det viktigaste: smaken.

Några recept på ett vegetariskt julbord

Innan vi räknar upp några fina, välsmakande recept på vegetarisk mat som går att ställa på ett julbord så ska vi även säga följande. Vi är inte ute efter att få alla att sluta äta animalisk mat och vi är inte på något sätt ute efter att jaga bort svenska klassiker från julbordet.

Det vi vill göra är att minska frosseriet och skala bort det onödiga. Du kan gott behålla exempelvis julskinkan och köttbullarna, om nu detta är de maträtter som definierar en svensk jul enligt dig. Vi vill bara visa att det finns goda, fräscha och spännande alternativ även i den vegetariska världen.

Med detta sagt: här följer några förslag och recept på ett vegetariskt julbord:

  • Janssons Frestelse: Klassikernas klassiker på julbordet? Ja, det är definitivt en favorit hos många – en favorit som smakar lika bra även utan ansjovis. Du gör på exakt samma sätt som vid en vanlig Jansson – skivar potatis och lök, varvar dessa i en smord form, strösslar på ströbröd (klickar i mycket smör) och häller över grädde. Men, istället för fisken så använder du dels ädelost och dels också cornicorns. Häpnadsväckande gott och fräscht!

  • Grönkålssallad. Grönkål är en väl beprövad klassiker på julbordet. Denna uppdaterade variant får gomseglen att resa sig likt gotiska kyrkvalv. Så här gör du: Strimla grönkålen (efter att du sköljt). Skiva en halv lök. Skiva fyra fikonklyftor. Ta ett äpple och finstrimla detta – ta bort skalet innan också. Blanda majonnäs – en halv deciliter – tillsammans med två deciliter creme fraiche. Blanda ihop och smaka av med salt och lite peppar. Garnera med fikonklyftorna och eventuellt några apelsinklyftor samt vacker stjärnanis. Servera!

  • Aubergine senapssill. Ibland måste man ta till oschyssta medel för att få omgivningen att uppskatta – eller ens våga prova – vegetariska alternativ. Här menar vi oschyssta som att man inte känner någon skillnad. Innan vi visar hur du enkelt byter ut sill mot aubergine och får en senaps”sill” utöver det vanliga så ska vi även säga att dessa metoder även går utmärkt gällande köttbullar. Byt ut den vanliga färsen mot vegetarisk sådan – exempelvis från Anamma – och ingen kommer att märka skillnaden. Med det sagt – här kommer receptet: Börja med att tärna en aubergine i mindre bitar – ta bort skalet innan. Fyll en kastrull med lättsaltat vatten och koka upp innan du häller i auberginen. Låt sjuda i två minuter. Blir det för lång tid så tappas spänsten.

    Aubergine ska – liksom pasta – vara lite al dente och ge visst motstånd då man tuggar.
     Häll i ett durkslag och häll direkt på en massa kallt vatten. Målet är sedan att du ska få bort så mycket vatten som möjligt ur auberginen. Pressa försiktigt med händerna och placera bitarna på lite hushållspapper. Därefter är det dags att röra ihop såsen. Blanda först en halv deciliter skånsk senap med lika stor mängd vanlig sådan. Ta därefter och hacka en knippe dill, skiva en purjolök och häll en halv deciliter vinäger samt lika mycket rörsocker i byttan där du har senapen. Rör ihop allting och avsluta med att vända i auberginen varpå du saltar och pepprar efter behag. Klart!