Torkade eller färska kryddor

När är det bäst att använda torkade örter? Funkar färska kryddor alltid bäst? Här kan du läsa mer om skillnaden mellan torkade och färska kryddor!

Basilikablad toppar den nylagade pastasåsen. Ett knippe timjan dras av från den gröna kvisten och rakt ner i morteln. Ett blad mynta blir pricken över i när mojiton har blandats klart. Vi är vana att se tv-kockar stå och laga mat med färska kryddor direkt intill spisen. Som amatör kan man lätt få känslan av att färska kryddor som basilika, timjan, rosmarin och dill alltid är klart bäst. Men riktigt så självklart är det inte. Både färska och torkade örter har sina fördelar och nackdelar.

Torka gärna kraftiga örter

Kryddväxter som har rejäla stjälkar, som kanske känns lite bastant träiga som oregano till exempel fungerar utmärkt att torka. Det samma gäller klassiska köttkryddor som rosmarin och timjan för att inte tala om dragon och salvia. Det här är örter som självklart kan serveras färska men de går utmärkt att torka och använda i matlagningen.

Skörare, mer mjälla kryddväxter som den där basilikan till pastan är däremot godare att äta färsk. Det samma gäller persilja, koriander, citronmeliss med sina skira gröna blad, gräslök och andra växter som vi kanske uppfattar som mer lika gröna växter till utseendet. Ju saftigare de ser ut desto svårare är de att torka. Men det finns undantag. Dill till exempel, som ju är en mycket mjuk växt, fungerar också utmärkt som torkad. Precis som persilja och koriander. De ger bara en mindre tydlig smak i torkad form. Du behöver helt enkelt dosera annorlunda om du ska använda färska eller torkade kryddor.

Torkade kryddor behöver mer tid

När du lagar mat med torkade kryddväxter får du räkna med att smakerna behöver med tid på sig för att utvecklas. Gör du en gryta med fisk kan du till exempel behöva “väcka” kryddorna till liv i stekpannan först med hjälp av smör eller olja. Matfettet höjer smaken och öppnar upp smaken i örten, fettet får maten att smaka mer och köket att dofta fantastiskt.

Doften är lätt att glömma bort. Den är en viktig del av aromen, hela smakupplevelsen styrs dels av doft, smak men också synintrycket. Färska kryddor ger förstås mycket doft medan torkade nästan inte doftar något alls, innan de bearbetats. Du kan behöva gnugga dina torkade kryddor mellan fingrarna för att få fram doften ordentligt, testa gärna med rosmarin eller oregano. Du kommer märka stor skillnad! Låter det märkligt? Tänk då på det jobb som till exempel en bra pepparkvarn gör – när du vrider på kvarnen krossas kryddan och tar fram det färska längst in.

En stor fördel med torkade örter är naturligtvis att de håller sig mycket länge. Men tänk på att de inte håller hur länge som helst. Du bör då och då inventera kryddhyllan hemma, dofta igenom dina brukar med kryddor varje år, känner du ingen doft kan det vara dags att kasta och köpa nytt. Alla kryddor är olika men som tumregel kan du tänka att en tesked torkad krydda ur burken motsvarar ungefär en deciliter nyhackad färsk krydda. Förutsatt att dina torkade kryddor inte blivit för gamla i burken förstås.

Tillsätt färska kryddor på slutet

Torkade kryddor kan alltså brynas ihop med lök i starten av matlagningen. Med färska kryddor är det tvärtom. De bör tillsättas precis  i slutet. Dill på toppen av fisksåsen, strö nyhackad koriander över din mexikanska favoriträtt eller ta fram saxen och klipp gräslök och persilja över kött och vegetariska rätter för att få till en fräsch finish! Glöm inte att också efterrätter kan piffas till med färska örter.

Att vänta med färska kryddor till slutet gör att växten behåller ett grönt härligt utseende, men både smak och den spänstiga känslan bibehåller sig bättre då. I våra vegetariska och veganska catering använder vi många färska kryddor för att ge såväl visuell styrka som smakstyrka.