Torka svamp - så gör du | En guide

All matsvamp går att torka och spara i skafferiet. Det finns dock lite olika metoder så här är en guide för dig som vill torka svamp – så gör du:

Gott, näringsrikt och klimatsmart! Konsten att torka svamp för att ha som basvara eller delikatess är faktiskt enklare än vad många kanske tror. Nu när många dessutom behöver äta mer från växtriket är svamp en otroligt bra resurs. Har du alltid lite torkad svamp hemma i skafferiet har du en guldgruva att ösa ur.

Det finns många användningsområden både för vardag och fest. Har du glömt att förbereda kvällens middag och köttet blev kvar i frysen? Ingen fara om du har svamp i skafferiet. Det tar ungefär en halvtimme att få fart på torkad svamp, lägg den bara i blöt (cirka 50 grader) så har du kvällens basvara klar. Svamp funkar till soppor, grytor och såser. Enklast är kanske att blötlägga svampen och sen steka den, eller lägg på vanlig toast, toppa med ost och kryddor och du har den godast kvällsmackan.

Svamp från skogen eller på burk

Som grundprincip fungerar all svamp att torka. Karl-Johan, olika skivlingar och champinjoner. Det är bara murklor som verkligen måste förvällas, gärna i omgångar, annars kan de vara giftiga! Våra svenska gula kantareller kan vara något svåra att förvara som torrvara. De kan ge en besk smak. Så just gula kantareller är ofta bättre att förvälla och sen frysa in i frysen istället.

Annars funkar i stort sett alla matsvampar. Även de som legat i konserv i mataffären. Konserverade svampar har i dag lite dåligt rykte men smaken brukar det inte vara något fel på. Tvärtom! Konserveringen kan göra att smaken på till exempel champinjoner blir djup och mustig. Konserver håller länge, men om du till exempel ska ut på en längre utflykt, kanske en fjällvandring, är det onödigt tungt att släpa med sig burkar med mycket vätska i packningen. Torka då vanligt burksvamp och ta med i ryggsäcken. Mat som väger mindre är svår att hitta!

Enkla förberedelser

  • Börja med att plocka bort svamp som ser skruttig ut, torka bara de svampar som ser bra ut. Du kan förstås skära bort dåliga bitar från en annars felfri svamp.
  • Småsvampar som trattkantareller kan du torka bara som de är.
  • Stora svampar kan däremot behöva delas i bitar för att torka bättre. Fukten, vätskan ska lämna svampen och det underlättar du genom att skära svampen i mindre bitar.
  • Delad svamp gör också proceduren mycket lättare när du ska använda den torkade svampen i matlagningen. Som tumregel kan det vara bra att ha hacka till exempel champinjoner i skivor uppemot en halv centimeters tjocklek.

Torka på tidningspapper ett par dygn

Det finns olika metoder för att torka svamp, den enklaste är att torka i vanlig rumstemperatur och då får du räkna med att det tar ett par dygn eller längre. Du kan återanvända din gamla tidning, bre ut ett uppslag och lägg dina svampar direkt på tidningen. Det finns särskilda ramar med nät som är framtagna för just torkning av svamp, men du kan själv testa att bara lägga svampen på ett myggnät eller annat finmaskigt nät som släpper igenom luft.

För att torka på tidning behöver du bra luft i rummet. Se till att luften kan cirkulera ordentligt, annars kan svampen börja ruttna.

Ugnsvärme ger torr svamp snabbare

Om du hellre föredrar att torka svampen på plåt i ugn, varmluft eller vanlig ugn spelar ingen roll, kan du sätta ugnen på ca 50 grader. Efter en dag (ungefär 8-12 timmar) har svampen blivit torr. Tänk på att det är smidigt att lägga ett bakplåtspapper mellan plåt och svamp. När du brer ut svampen bör den inte ligga i tjocka lager. Ta hellre fler plåtar än att stapla svampbitar på varandra.