Tips på god och enkel frukost

tips på frukost

 

Frukost är dagens viktigaste måltid, det har vi väl alla fått höra livet igenom. Att det är sant att de allra flesta mår bra av att börja dagen med en näringsrik, mättande och god frukost råder det ingen tvekan om, men morgonen kan också bjuda på stress, trötthet och grinigt morgonhumör. 

Då kan kravet på att äta en balanserad och väl genomtänkt frukost kännas som en börda. För den som vill äta en god och enkel frukost men inte alltid känner sig som mest inspirerad till matlagning just under dagens första timmar kommer här ett litet urval av goda, nyttiga och mättande frukostrecept som inte kräver mycket ansträngning.

Overnight oats med bär och valnötter

Overnight oats är en slags kall gröt som både är näringsrik och god. En fördel med overnight oats är att du förbereder den på kvällen för att på morgonen bara behöva ta fram den ur kylen och toppa med bär, frukt och nötter som du tycker smakar gott.

Ingredienser:

2 dl havregryn

1 msk chiafrön

0,5 krm salt

2 dl kokosmjölk eller havredryck

1 krm vaniljpulver

1 tsk kanel

Gör så här:

Blanda först alla torra ingredienser i en skål.

Häll i havredrycken eller kokosmjölken och rör om.

Häll upp i två lagom stora skålar och låt stå i ett par timmar, gärna över natten.

Toppa med bär, frukt och nötter och servera!  



Grekisk Yoghurt med frukt och honung

Grekisk yoghurt är proteinrik och mättande, och i kombination med frukt, bär, nötter och kanske en gnutta honung blir den en lika delikat som nyttig frukost.

Ingredienser:

Naturell grekisk yoghurt

Frukt, bär, nötter

Flytande honung

Gör så här:

Skeda upp en lagom portion grekisk yoghurt i en skål eller djup tallrik.

Skiva färsk säsongsenlig frukt eller bär (nektarin, persika, banan, mango, jordgubbar, blåbär, hallon etc.) att toppa yoghurten med. Toppa frukten med nötter, till exempel valnötter. Ringla försiktigt några strimmor flytande honung över alltihop.

Servera och njut!



Fransk omelett

För den som tycker att det är gott med något varmt och lite mer matigt till frukost är ägg i alla former ett både näringsrikt och mättande alternativ. Ett förvånansvärt snabbt och enkelt sätt att tillaga ägg, och som också smakar ljuvligt, är den franska omeletten. En klassisk fransk omelett är luftig och mjuk och den tar ungefär två minuter att svänga ihop. Den serveras med fördel precis som den är direkt ur pannan, men går förstås att variera i det oändliga för den som har lust!

Ingredienser (1 omelett):

2-3 ägg

en gnutta salt och peppar

en rejäl klick smör

Gör så här:

Värm en stekpanna (gärna non-stick!) till hög värme, pannan ska vara het. 

Knäck äggen i en skål och vispa ihop den med salt och peppar.

Lägg smörklicken i pannan, det ska bubbla och fräsa.

När smöret har slutat bubbla men inte blivit brynt ska äggen i.

Efter bara några sekunder ska äggblandningen ha fått luftbubblor och då är det dags att rucka på pannan så att omeletten kan få sin form. Att få till omelettens form utan hjälp av stekspade kräver lite teknik och övning, men så länge omeletten glider omkring löst i pannan är det förstås helt ok att fuska med stekspaden och helt enkelt vika den ca två gånger till en rulle. Omeletten kan vara lite lös i mitten, äggen koagulerar av sig själva när omeletten viks ihop och det är viktigt att den inte steker för länge och blir seg. Den färdiga franska omeletten ska vara enhetligt ljusgul till färgen, slät och nästan puddinglik i konsistensen. Pensla den gärna med en gnutta smör och strö på 

Stjälp över omeletten så att den hamnar med skarven nedåt, den som njuter av lite extra finess kan gärna pensla den med en gnutta smör och strö över lite persilja.

Bon appétit!



Granola – Knaprig Müsli

Hemgjord granola är både gott, mättande och fullt av näring. Följande recept kan varieras i stort sett hur mycket som helst, byt ut russin mot tranbär, gojibär eller torkat äpple, mandel mot valnötter eller hasselnötter, kokoschips mot solrosfrön. Utgå från det du tycker är gott eller det som saknas i din diet. Kom ihåg att trots att granolan är näringsrik och mättande innehåller den ofta hel del socker, så försök att inte äta den precis varje dag.

Ingredienser (10 portioner):

1 dl kruskakli

4 dl havregryn

1 dl sötmandel/hasselnöt/valnöt

0,5 dl helt linfrö

1 dl vatten

1 tsk malen kardemumma

2 tsk malen kanel

0,5 dl mörk sirap

0,5 dl russin/tranbär/hackad torkad frukt

0,5 msk flytande honung

0,5 dl rapsolja

0,5 dl kokoschips

Gör så här:

Täck en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 175 grader.

Blanda havregryn, kruskakli, linfrö och mandel i en skål.

Blanda vatten, kanel, olja, kardemumma, sirap och honung i en kastrull och värm blandningen.

Tillsätt den varma blandningen till de torra ingredienserna i skålen.

Blanda ordentligt och sprid ut granolan på plåten.

Rosta granolan i mitten av ugnen i ca 30 minuter, var noga med att röra om då och då för att undvika att granolan bränns.

Ta ut plåten och låt svalna.

Tillsätt russin eller torkad frukt och kokoschips och bland runt.

Förvara granolan i en lufttät behållare.

Avnjut med färsk frukt, bär och yoghurt, fil eller valfri mjölkdryck!