Spännande smakkombinationer – så tar du fram den perfekta buffémenyn

smakkombinationer kryddor

En perfekta buffémeny, finns den? Ja, skulle vi säga, och i flera varianter dessutom. Att skapa en buffé där alla rätter hänger samman, men där de alla också har något som sticker ut från mängden, är svårt men inte omöjligt. En bra buffé är harmonisk, innehåller inte för många rätter, men har ändå det där speciella som gör att man kommer ihåg den, och framför allt, vill äta mer!

Att arbeta utifrån ett tema är ofta en god idé, något vi ofta gör när vi komponerar våra bufféer. Ett tema kan både vara något som sammanhåller buffén smakmässigt, till exempel en säsongsbetonad buffé eller mat från en speciell världsdel. Det kan även vara ett tema som mer fungerar som en vägledning för fantasin, exempelvis en jordenruntbuffé. Då kan vi med matens hjälp istället flytta oss från kontinent till kontinent under samma måltid.

Låt fantasin flöda

Här kan man verkligen ta fantasin till hjälp. Hur skulle det exempelvis bli om du komponerade en buffémeny utifrån en färg, eller ett musikstycke? Vi människor söker alltid efter mönster i vår tillvaro, och det gäller även när vi äter. Att de olika maträtterna på buffén hänger samman på ett för oss begripligt ätt är mycket viktigt, och gör också att vi vill smaka allt. Åt andra hållet kan en dåligt komponerad buffé kännas tråkigt slumpmässig, mest en fantasilös blandning av olika bitar kallskuret, sallader och röror, med en potatissallad som utfyllnad.

Små bitar i förening

En lagom stor buffé ska bestå av lagom många rätter för att kunna uppleva som en helhet. Det är ett misstag att tro att ett överdåd av rätter inger en lyxig känsla, det bidrar snarare till förvirring för gästen. Rätterna bör dessutom inte likna varandra för mycket, det är till exempel onödigt att ha fyra sorters lax eller tre olika sorters korvar. Välj en korv som verkligen smakar gott i stället.

Hur rätterna påverkar varandra smakmässigt är naturligtvis nyckeln till en lyckad buffé. Här finns det oftast inga genvägar, utan man får helt enkelt experimentera själv. Detta är något som vi ständigt gör när vi tar fram nya bufféer och menyer. Med hjälp av att kombinera olika beståndsdelar kan riktig kulinarisk magi skapas, men det kan också bli helt fel. Var därför noga med att alltid proväta de olika rätterna tillsammans innan du ställer fram dem på ett buffébord. Och glöm inte att servera rätt sorts vin eller öl!

Sött, surt, salt, beskt

Att balansera de fyra grundsmakerna är således viktigt. Har man en salt kötträtt ska man se till att väga upp den med exempelvis en potatissallad med melon. En chilistark mangosallad kan få sällskap med en svalkande yoghurtsås. Kombinationerna av smaker naturligtvis oändliga och när du väl börjat intressera dig så kommer du alltid att komma på nya spännande idéer. Titta gärna igenom våra olika bufféer och se hur vi jobbar med kombinationer för att få inspiration.

Lyckan i att komponera

Vi ser på matlagning som en konst, precis som att måla eller göra musik. En blandning av inspiration och hårt arbete är det som ligger bakom en lyckad maträtt. När vi levererar mat till er fest vill vi att det ska kännas att det är gott hantverk och kärlek som ligger bakom.