Rädda en skuren bearnaisesås

Bearnaisesås

 

Kan man rädda en skuren bearnaisesås? En hemslagen bearnaisesås ger det där lilla, lilla extra till vilken middag som helst. Sverige har en stolt såskultur och just Bearnaise har verkligen tagit steget in i den svenska folksjälen. Den har bytt pass från Frankrike till Sverige. Det är bara att kolla in i vilken kyldisk som helst: hur många olika typer av bearnaise ser du? Men, inget slår den hemslagna.

Att slå en bearnaise handlar om att många kritiska moment ska klaffa in i varandra. Smör, äggulor, vinäger – samtliga dessa ska vispas ihop och samtliga av dessa ingredienser har också vad man skulle kalla för en starkt vilja. De gifter dig ogärna med andra och det krävs både kärlek och tålamod för att lyckas.

Det talande för en hemslagen bearnaise är också att allt till en början kan se riktigt bra ut – bara för att vid den sista lilla droppen av smör förvandlas till en katastrof. Såsen skär sig. Istället för den fluffiga, inbjudande och gula såsen får du en klumpig sås med ett allt annat än inbjudande utseende. Att såsen skär sig beror på att man försöker sig på det omöjliga: att förena fett med vatten.

Redan från start har man oddsen emot sig. Ofta beror det på att smöret som används är för hett och att detta i sin tur leder till att äktenskapet mellan fett och vatten slutar med skilsmässa innan det ens börjat på riktigt. Att slå en bearnaisesås kräver träning, kunskap och – faktiskt – en hel del tur.

Om den skulle skära sig – innebär detta en katastrof och att kastrullen placeras direkt i diskhon? Nej, det går faktiskt att rädda en skuren bearnaisesås och vi ska gå igenom två trick som kan fungera:

Två tips för att rädda en skuren bearnaisesås

Det första tipset ser ut som följer:

  1. Använd äggula och rädda såsen: Ta ett varmt – inte hett! – vattenbad och vispa en äggula med en matsked vatten i detta. Värm sedan till 40 grader och droppa försiktigt ner äggulan/vattnet i såsen. Vispa? Oh Ja: hårt och kraftigt! Tänk på att tålamod blir avgörande här: det kommer att ta tid innan du lyckats rädda såsen. Ge inte upp!

  2. Rädda såsen med is. Ett lite enklare sätt att försöka rädda en skuren bearnaisesås är att använda is. Lägg i en isbit i såsen och vispa kraftigt till dess att såsen får rätt utseende och konsistens igen.

Tänk även på att det finns enklare varianter av en bearnaiesås. Om du saknar tid – eller har lyckats skära den sås du påbörjat och inte kan rädda den – så kan du göra en fuskvariant av en Bea. Detta genom att använda Creme Fraiche eller grädde som bas. Dessa rör du bara ihop med majonäs, lite vinäger, dragon och exempelvis lökpulver. Gott – och enkelt!