Håll maten fräsch när det är varmt ute - Tips

varm sommar

Bufféer och plockmat passar väl nästan allra bäst på sommaren. Helst serverade utomhus en varm och solig dag och med en stor variation av smårätter, där alla gäster kan hitta sina favoriter. Men kombinationen mat och varmt väder kräver ju även en del eftertanke. En del mat klarar värme väldigt dåligt och bör inte stå framme några längre perioder. Det gäller faktiskt både varma och kalla rätter. En grundregel för att hålla maten fräsch är att den varma maten ska hållas varm och den kalla maten kall ända fram till (och gärna under) serveringen.

”När du planerar en buffé bör du ta fram ett schema, inte bara för hur maten ska stå utan även för i vilken ordning maten ska serveras och hur mycket du ska ställa fram åt gången”

Exempel på mat som klarar värme relativt bra är bröd, grönsaker, hårdostar och lagrade charkuterier som till exempel salami. Detta kan därför vara bland det första som ställs fram när buffén ska dukas upp. Åt andra hållet har vi till exempel fisk och skaldjur, mat som klarar värme väldigt dåligt. Sådan mat måste hållas kyld så länge som möjligt och sedan ställas fram lite i taget. När du planerar en buffé bör du alltså försöka ta fram ett schema. Inte bara för hur maten ska stå utan även för i vilken ordning maten ska serveras och hur mycket du ska ställa fram åt gången.

Håll maten fräsch och vid rätt temperatur så länge som möjligt

När du lagar mat till en buffé, vilket oftast görs under flera dagar innan en fest, gäller det att ha förvaringstänket från början. Lagar du varm mat, se till att kyla ner den så fort som möjligt och ställ den sedan i kylen eller helst frysen. Tänk dock på att kyla ner maten innan den ställs kallt, annars stiger temperaturen i kyl eller frys, vilket påverkar alla livsmedel som förvaras där. En kastrull kan till exempel sänkas ner i kallt vatten för att snabbt kyla ner innehållet. Ju snabbare maten kyls ner, desto bättre.

Kall mat som lagas ställs in i kylen omgående. Tänk på att temperaturen i ett kylskåp varierar: vanligen är det kallast längst ner och lite varmare högst upp. Ställ därför livsmedel som kött, fisk, mjölk och ägg så långt ner som möjligt, samt även så mycket du kan av den mat du lagar till buffén. Frukt, grönsaker, smör och ost klarar lite högre temperatur och kan förvaras längre upp i kylskåpet. Buffématen ska förvaras i kylskåpet så länge som möjligt.

När maten läggs upp

När det är dags att lägga upp maten ska det göras så sent som möjligt. Se till att du har hjälp så att uppläggningen går så fort som möjligt. Som vi nämnde tidigare kan du börja med att ställa fram bröd, ostar, sallader och charkuterier. Därefter mat som värmts upp och sist kalla rätter. Har du värmeplattor att ställa den varma maten på är det utmärkt. Likaså kan den kalla maten med fördel läggas på uppläggningsfat placerade på kylklampar. Det håller garanterat maten fräsch under hela måltiden. Ett alternativ är att lägga upp exempelvis skaldjur på krossad is, som ju numera ofta kan köpas i storpack i vanliga livsmedelsbutiker.

Tänk också på att inte lägga upp all mat på en gång, utan bara så mycket så att det räcker till en första servering för dina hungriga gäster. Medan gästerna äter sin första portion kan du ställa fram nytt och samtidigt hålla lite koll på hur maten verkar klara sig.

När du beställer från oss

När du beställer mat från oss ser vi alltid till att den serveras så sent som möjligt innan ni ska äta. Vill ni ha maten i god tid innan bör ni ha goda kylmöjligheter i direkt anslutning till festen. Värmeskåp kan ni låna av oss om ni behöver. Vi hjälper också gärna till med tips på hur varje rätt ska behandlas för att behålla så mycket som möjligt av sin fräschör även när temperaturen börjar närma sig trettiogradersstrecket. Det fina med catering är ju dock att du vanligtvis inte behöver bekymra dig om att hålla maten vid rätt temperatur, det sköter vi åt dig hela vägen fram till servering!