Åtta tips på enkel festmat

Padrones

När man bjudit in på fest är det mycket att tänka på, och de flesta har väl en önskan om att inte tillbringa festdagen med att slava vid grytorna från tidig morgon tills dess att gästerna gått hem. Har man inte knytis, kräftskiva eller någon annan form av tillställning där maten så att säga ”sköter sig själv” så måste man dock som värd faktiskt förbereda lite käk. God ska den vara, och festlig. Och den måste så klart vara relativt lätt att förbereda. Vi har här samlat några tips på enkel festmat som du inte behöver arbeta ihjäl dig för att kunna bjuda gästerna på. En del av dem får faktiskt gästerna själva vara med att skapa. Både roligt och bra som isbrytare.

Det här är inte åtta rätter som är tänkta att serveras alla på en gång, men välj ut några stycken som du tycker passar bra tillsammans och som du tror att din vänkrets kommer att uppskatta”

Variation är ledordet när man vill duka upp lite olika rätter till en buffé. Det här är inte åtta rätter som är tänkta att serveras alla på en gång, men välj ut några stycken som du tycker passar bra tillsammans och som du tror att din vänkrets kommer att uppskatta. Och har du en bästa kompis som du vet tycker om att fixa och laga mat – bjud in honom eller henne att delta i förberedelserna så blir jobbet dubbelt så roligt. Det ska vara kul att fixa festmat!

Pizza

Alla älskar pizza. En av anledningarna är att den är så enkel att anpassa efter de egna smaklökarna. Själva grunden kan ingen klaga på; spröd botten täckt med tomatsås och ost. Och egentligen är det allt du behöver förbereda. Låt sedan gästerna plocka toppingen själva, lägga på och skicka in pizzorna i ugnen efter hand. Har du varmluftsugn kan du grädda upp till fyra plåtar pizza åt gången och de behöver inte mer än tio minuter i 220° för att bli perfekt gräddade. Degen gör du på nolltid dagen innan i matberedare, och tomatsås använder du färdig.

Grillspett

Grillspett går extremt fort att förbereda. Även här kan gästerna göra sina egna customspett, så ställ bara fram grillpinnar och ingredienser. Låt dem välja mellan någon köttbit, kanske ett par korvar eller kyckling och en massa olika grönsaker, ostar och svampar. Ett par såser till och det är egentligen allt som behövs. Funkar förresten lika bra i ugn som på grillen.

Padrones

Padrones, eller Pimientos de Padrón, är den ultimata tapasrätten, och den kan varieras i det oändliga. Det rör sig om små gröna paprikor med en fin hetta som man smaksätter och grillar eller steker. Lätt att göra många och låta gästerna plocka av, kanske till fördrinken. Vår favorit gör vi genom att helt enkelt grilla i rikligt med olivolja och sedan smaksätta med flingsalt och några droppar lime.

Laxsida

Lax är alltid populärt, och en laxsida går extremt lätt att göra i ugnen. Hacka salladslök och fänkål fint och blanda med citronskal, salt och peppar. Lägg blandningen ovanpå laxen och toppa med citronskivor. Täck alltsammans med aluminiumfolie eller bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 180° i ungefär en halvtimme beroende på hur tjock laxsidan är. Perfekt festmat!

Rostad sötpotatis

Till laxen serverar du rostad sötpotatis. Skär potatisen i lagom tjocka skivor, någon centimeter blir bra. Dessa får sedan rosta i ugnen samtidigt med laxen och är antagligen klara ungefär samtidigt. När du tar ut potatisen smular du över chèvre eller någon annan getost, klipper över några myntablad och ringar olivolja över alltsammans.

Fläskkarré

En hederlig fläskkarré är ett annat exempel på enkel och billig festmat som samtidigt kan bli ljuvligt god. Knepet är bara att vara ute i god tid. Har du en lergryta gnider du bara in karrén med olja, vitlök och kryddor och bryner den sedan runt om. Ner med den i grytan och låt den stå på ganska låg värme, typ 150°, så länge du har tid, men minst tre timmar. Låt den sedan vila sig i kylen över natten och skär upp den som kallskuret och servera med en god potatissallad.

Potatissallad

Potatissallad är proper festmat, och vår favorit är den franska, som du blandar till av kokt färskpotatis, rödlök, olja, vinäger och kapris. Passar utmärkt som komplement till kallskuret, som fläskkarrén ovan. 

Röror och bröd 

Bröd med tillhörande smarriga röror hör hemma på ett festbord. Har du inte tid att baka, så satsa på några rejäla bröd av fransk typ som du köper direkt från ett bageri. Vad gäller röror så sätter bara fantasin gränserna, men tapenade, pepparrotsgrädde, ärtpesto, aioli och hummus är några av våra favoriter. Experimentera gärna några veckor i förväg och välj ut några favoriter.