Vad gör man med all överbliven julmat?

julmat

Julen är verkligen en matens högtid. En stor del av vårt julfirande kretsar kring saker att stoppa i munnen, och detta är ett eko från gamla dagar då man var tvungen att leva snålt under största delen av året. Julen blev ett tillfälle att njuta av livets goda och för många var det himmelriket att kunna njuta av julskinkan, pepparkakorna och den inlagda sillen. Nu för tiden har vi tillgång till god mat i mängder året om och behöver vanligtvis inte slita ihjäl oss för den heller, men att äta gott och mycket under julhelgen är en tradition vi har kvar. Mycket av julmaten äts också främst just under julhelgen, som Janssons frestelse, sillsallad och griljerad skinka.

”Någonstans får man ju nog av julens smaker, och har man då rester över måste man hitta på något nytt med den, för att slänga överbliven julmat går helt enkelt inte för sig”

Det är lätt att vi förhäver oss när vi lagar julmat. Man vill ju inte att det goda ska ta slut, men samtidigt är det lätt att man överskattar hur mycket julmat man egentligen kan stoppa i sig. När rätterna dessutom ackompanjeras av bröd och kokt potatis, för att inte nämna allt godis och kakor man redan satt i sig, är det kanske inte så konstigt att det blir rester, även om man upprepar julbordet på annandagen. Någonstans får man ju nog av julens smaker, och har man då rester över måste man hitta på något nytt med den, för att slänga överbliven julmat går helt enkelt inte för sig. Här kommer några tips på vad du kan hitta på för att få julens rester att framträda i en ny, aptitlig dager.

Resttipset nummer ett: lyxig pyttipanna

Pytt i panna är inte festlig mat, men det kan bli sagolikt gott. Överbliven julmat passar alldeles utmärkt i en pytt i panna, tänk bara: Prinskorv, köttbullar, skinka, potatis, lök, kål, ja släng i allt du kommer på och stuva gärna pytten med lite grädde. En julpytt passar utmärkt som lunch eller middag i mellandagarna eller varför inte på nyårsdagen, när man suktar efter något enkelt och mastigt?

Julskinkan kan man göra mycket av

Skinka är ju alltid gott. Skivad på julbordet är det något av en höjdpunkt, men när man har en stor bit över kanske man vill komma på något nytt. Ett tips är att panera dem och steka som schnitzel. Vänd skinkskivorna i mjöl, ägg och ströbröd och stek i mycket smör tills de är gyllenbruna. Servera med stekta potatisrester samt kapris, citron eller vinäger. Drick en kall öl till.

Ett annat knep för att bli av med skinkan är att hacka den i tärningar, steka och blanda med crème fraiche till en enkel skinksås att servera med pasta. Gott och superenkelt!

Omeletten – ett universalknep

Saknar man matuppslag kan man alltid ta vad man har och lägga i en omelett. Det gäller så klart även julmat. Grönkål, korv, skinka, lax, ja allt vad du vill. Omelett blir perfekt lunchmat långt in i januari medan du långsamt tömmer kylen på julresterna.

Lax- eller kålpudding

Laxpudding av gravlaxen, kålpudding av kålen. Utmärkta rätter som görs enkelt av det som blir över från julbordet. En laxpudding blir perfekt med överbliven gravlax. Varva den med potatis och lök i en ugnsfast form och häll på äggstanning. Servera med skirat smör och dill. Garanterat ojuligt och jättegott.

Kålpudding görs på samma sätt, men här varvas kålen och potatisen även med köttfärs och man använder inte äggstanning Kålpudding är en lite bortglömd maträtt som man definitivt ska passa på att laga när man har rester från julbordet.