Så lyckas du med utomhusfesten

Sommar

En lyckad sommarfest är något man bär med sig långt in på hösten, ett minne att värma sig med när regn och löv faller och temperaturen långsamt rör sig mot nollan. Men eftersom vi i Sverige inte ens på sommaren kan lita helt och fullt på väderleken, gäller det att vi rustar oss för många slags eventualiteter. Vi måste, förutom att se till att våra gäster har det roligt, även se till att de får mycket och god mat i magen, att alla har tillräckligt att dricka, samt att de inte fryser.

Det är ofrånkomligt att en utomhusfest i Sverige blir lite av ett överlevnadsläger, där den som står bäst rustad blir den som klarar sig hela vägen. Visst överdriver vi lite, men det är faktiskt viktigt att som värd visa omtanke om sina gäster och se till att de har det bekvämt, mår bra och har roligt.

Skydd mot sol och regn

Ser det ut att bli regn är det lätt att känna sig moloken, men med ett rejält regnskydd som ett partytält eller en markis med tålig, regntät duk, kan en utomhusfest i regn faktiskt bli en härlig upplevelse. Se bara till att skaffa ett regnskydd som är tillräckligt stort för att ge plats åt matservering, bord, stolar och även lite dans.

Ser det å andra sidan ut att bli väldigt soligt, kan ändå någon sorts skydd behövas. Att sitta ute i solsken en längre stund kan bli otroligt påfrestande och det är viktigt att kunna erbjuda skugga, framför allt när man sitter till bords. Även vid sol är alltså ett partytält eller kanske hellre en markis en bra lösning.

Dekorationer skapar stämning

Det ska synas att det är fest. Med ljusslingor och lyktor i omgivande träd, i tälttaket och lite varstans skapar man den rätta stämningen när mörkret kommer krypande. Kombinera med levande ljus på borden. Se även till att dekorera borden rikligt, inte bara med dukar utan också med blommor, växter, kanske till och med roliga små loppisfynd som kan bli trevliga isbrytare och samtalsämnen för gästerna.

Duka upp en buffé

En buffé är det perfekta sättet att äta på en utomhusfest. En buffé med en bra mix av varmt och kallt, stort och smått, gör att alla gäster hittar något som faller dem i smaken. Vill du servera en buffé bör du se till att du har hjälp med servering och logistik, annars blir uppgiften snart dig övermäktig. Ett enkelt och bra alternativ är annars att beställa leverans av någon av våra bufféer. Hos Cicada har vi ett stort urval av goda bufféer med mat från världens alla hörn och vi levererar maten lagom tills det är dags att äta. Snittar och kanapéer till fördrinken, efterrätter och snacks – allt sådant kan vi också ta hand om.

Musik framåt natten

När alla är mätta och belåtna och sorlet stiger brukar de flesta känna att det är dags för lite musik. Se till att ha en rejäl ljudanläggning så att det blir lite tryck på dansgolvet. Kan ni inte använda hemstereon ute i trädgården är det inte alltför dyrt att hyra en bra ljudanläggning och få den inkopplad. Sedan kan man antingen streama musik från en spellista eller kanske anlita någon pålitlig musikintresserad person som DJ.

Värme till frusna

Till de som inte vill dansa är det bra att kunna erbjuda lite värme i form av en eld eller åtminstone varma filtar. Svenska sommarnätter blir ofta rejält kyliga och även om det aldrig är långt till soluppgången är det aldrig kul om gästerna går hem för att de fryser. Vid en eldtunna kan ni dessutom enkelt grilla korv när det är dags för vickning.