Bra affärslunch – catering är ett smart alternativ

snittar

Snittar är alltid rätt. På festen, på picknicken, eller bara för att laga till och avnjuta på balkongen en solig sommareftermiddag i väntan på att grytan ska koka färdigt. Ska man vara noga är definitionen på en snitt egentligen en fyllning omsluten av bröd, vanligen mjukt tunnbröd eller liknande, men i vardagligt tal har snitt kommit att betyda alla möjliga former av plockmat som kanapéer eller det som på spanska kallas tapas, små munsbitsstora rätter av alla möjliga slag. Serverar du moderna snittar på festen har du möjlighet att bjuda folk på någonting de inte provat förut.

”Vi har lyckats identifiera tre heta trender som varit på gång ett tag nu och som du garanterat kommer att stöta på när du går på fest i sommar”

Vad man nu än kallar snitten så har den ändå några viktiga inslag som man måste förhålla sig till:

  1. Den ska gå att äta i en munsbit.
  2. Man får helst inte bli kladdig om fingrarna av den.
  3. Det ska vara relativt lätt att göra många av den och
  4. Den får inte vara tråkig! 

Den sista punkten är viktigast, och lyckligtvis är fantasirikedomen stor i landet när det kommer till att komma på nya varianter av våra kära snittar. Vi har lyckats identifiera tre heta trender som varit på gång ett tag nu och som du garanterat kommer att stöta på när du går på fest i sommar, så gillar du att vara först med det senaste så är det här du ska börja! Vill du ha fler tips, gå gärna in i våra menyer och se vad vi erbjuder för snittar och kanapéer för tillfället.

Veganska snittar

Nuförtiden gillar alla vegansk mat, utom möjligen Edward Blom. Tidningar och webbsidor om mat svämmar över av veganska recept och även snittar finns rikligt representerade. Här är ett tips på veganska snittar som får det att vattnas i munnen även på den mest förhärdade charkuteriälskare.

Crostini med rökt aubergine och vegansk cream cheese

Först skär du upp auberginer i hyfsat tunna skivor. Salta skivorna och låt dem vila tills vätskan dragits ur. Pressa sedan ut det sista av vätskan med lite hushållspapper. Krydda sedan skivorna med t ex liquid smoke, sesamolja, paprikakrydda – smakrikt och rökigt ska det vara. Stek sedan aubergineskivorna i olja tills de är krispiga. Lägg upp en crostini, bre på lite fikonmarmelad, på med en aubergineskiva följt av en klick vegansk cream cheese. Till dessa snittar dricker man helst vitt vin.

Snittar med snacks

Snittar med snack kombinerar det bästa av två världar och lockar fram barnet inom oss. Man kan göra mycket med chips, ostbågar och jordnötsringar, goda och smakrika snacks som är svårt att få nog av. En mycket enkel och god variant är att ta sina favoritchips och helt enkelt lägga på lite löjrom, lite rödlök och en klick crème fraiche. För en lite vildare smak väljer man i stället renkött, hackat äpple, crème fraiche och pepparrot. Dessa snackssnittar avnjuts bäst med en kall öl.

Snittar med skaldjur

Skaldjur är alltid rätt på snittar och kommer att vara det även i sommar. Har ni provat den här?

Kavring med skaldjursmousse

Den här lite mer avancerade snitten kräver några timmar i kylen för att bli färdig. Du börjar med att mixa kavring och smör till en kornig massa, som du lägger i botten av en brödform. Lägg sedan ett gelatinblad i blöt. Mixa skaldjurskött, till exempel hummerkött eller räkor, med en naturell färskost. Värm 1 dl vispgrädde till 35ºC och smält gelatinet i grädden. Ner med skaldjurssmeten och hackad gräslök, salt och peppar. Därefter häller du ner smeten i brödformen och ställer in i kylen. Efter några timmar skär du upp i lagom stora munsbitar, serverar till välkomstskumpan och insuper gästernas beröm.