Baka ditt eget tunnbröd – recept och tips

mjukt och hårt tunnbröd recept

 

Inget är väl så gott som nybakat bröd och detta gäller tunnbröd inte minst! Det behöver inte vara särskilt svårt eller ta lång tid. Det är en fröjd att få bjuda på sitt eget hembakade mjuka tunnbröd till rulladerna, surströmmingen eller den vegetariska klassikern falafel. Hårt tunnbröd är gott som ett lite nyttigare snacks eller tillsammans med ost och marmelad. Nedan följer två recept på tunnbröd, hårt och mjukt. Läs igenom hela recepten innan du börjar baka så du ser att du har det som behövs.

Mjukt tunnbröd

Detta bröd är gott till tunnbrödrullar eller bara med smör och ost. Kom ihåg att plåten skall vara varm när du lägger på de tunna kakorna. Helst ska man använda träspade för att stoppa in dom och ta ut dom ur ugnen. Det går att minska på sockret och sirapen. Där gäller tycke och smak. Receptet är till drygt 20 brödkakor.

Du behöver:

  • 300 g matfett, margarin eller smör
  • 100 g jäst
  • 8 dl mjölk 3%
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 dl Socker
  • 3 dl Sirap
  • 1200 g Vetemjöl
  • 800 g Rågsikt

Gör såhär:

  1. Smält smör eller margarin och tillsätt vatten och mjölk. Värm tills det är fingervarmt, dvs 37°C. Smula jästen ner i en bunke och häll över vätskeblandningen. Rör runt tills jästen har löst upp sig. Rör sedan ner sockret och sirapen. Blanda ihop vetemjöl, rågsikt och salt i en bunke och häll ner lite i taget i vätskan. Knåda tills degen blir smidig. Täck med handduk och lämna att jäsa i cirka en halvtimme.
  2. Ställ ugnen på 250°C och ställ in en osmord plåt i mitten så den är varm när brödet ska gräddas.
  3. Strö ut lite mjöl på ett bord och lägg upp degen. Dela den i 20 lika stora delar. Degen kan vara lös så snåla inte med mjölet när du bakar ut. Kavla delarna till tunna runda kakor, ca 3 mm tjocka. Nagga väl med gaffel.
  4. Lägg de tunna kakorna på den varma plåten och grädda i 3 minuter. Du kan stapla dom på hög eller låta dom svalna på en gallerplåt.

Hårt tunnbröd

Det kan vara bra att göra degen en dag innan så den får stå till sig lite innan brödet gräddas.

Du behöver:

  • 25 g matfett, margarin eller smör
  • 25 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 1/2 tsk hjorthornssalt
  • 1/2 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 dl fint rågmjöl
  • 1 dl rågsikt

Gör såhär:

  1. Smält matfettet och tillsätt vatten och mjölk. Värm tills högst 37°C. Smula jästen ner i en bunke och rör ut i vätskeblandningen. Rör sedan ner sockret. Blanda ihop vetemjöl, rågsikt, rågmjöl, hjorthornssalt och salt i en bunke och pytsa ner lite i taget i vätskan. Knåda på mjölat bord tills degen blir smidig men inte för länge så degen blir seg. Strö över lite mjöl. Täck med handduk och lämna att jäsa i en timma.
  2. Ställ ugnen på 250°C och ställ in en osmord plåt i mitten så den är varm när brödet ska gräddas.
  3. Strö ut mjöl på ett bord och rulla degen till en lång rulle som du sedan delar upp i 20 bitar. Rulla dom till små bullar som du plattar till. Strö lite mjöl över bullarna. Kavla bullarna, helst med kruskavel, så de blir riktigt tunna. Se till att de inte fastnar i bänken. Sopa undan så mycket mjöl som möjligt från dom innan de gräddas.
  4. Lägg de tunna kakorna på den varma plåten och grädda högst upp i ugnen i 2 minuter. Låta dom svalna på en gallerplåt.