Vegansk maräng – så gör du

Vegansk maräng Pavlova

 

Det är lyxigt och gott med maränger. Några smarriga maränger kan piffa upp vilken halvtråkig efterrätt som helst! Nu behöver man inte längre avstå för att man är vegan eller äggallergiker utan man kan enkelt göra egna maränger hemma av något så märkligt som kikärtsspad. Vanligtvis slänger man bort spadet, men det är värt att ta tillvara på. Så nästa gång du gör falafel eller kikärtsbiffar kan du pappa på att göra maränger också! Dessa maränger blir precis lika smarriga som sådana gjorda på ägg. Nedanför finns ett recept på veganska maränger. Är du intresserad av mer vegansk matlagning kan du titta på vår sida om vegetarisk och vegansk catering!

Du behöver:

  • 1 dl av spadet från kikärtor på burk
  • 1 tsk av citronjuice eller vitvinsvinäger
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ½ dl socker

Så gör du:

  1. Häll i 1 dl kikärtsspad, 1 tsk vaniljsocker och 1 tsk citronjuice eller vinäger i en bunke.
  2. Vispa och pytsa i lite strösocker i taget.
    Vispa tills du får en fast marängsmet, det tar cirka fem minuter.
  3. Klicka eller spritsa ut marängerna på en plåt med bakplåtspapper. Det blir olika många beroende på hur stora du bestämmer dig för att marängerna skall vara.
  4. Grädda i en timme på 100°C. Helst i en varmluftsugn. Stora maränger kan behöva längre tid. Kontrollera om de lossnar från bakplåtspappret.
  5. Du kan med fördel låtar marängerna stå kvar i ugnen medan de svalnar.

Vegansk Pavlova

Pavlova är en efterrätt döpt efter den kända ryska balettdansösen Anna Pavlova. Den bygger på marängreceptet men har en liten twist med kokosgrädde, nötter och bär. Desserten tros ha skapats för att hedra dansaren antingen under eller efter en av hennes turer till Australien och Nya Zeeland på 1920 -talet. Skaparens nationalitet har sedan dess varit en källa till diskussioner mellan de två nationerna. Vanligtvis görs den med ägg och grädde men här är en vegansk variant som vi hoppas smakar!

Du behöver:

  • Vätskan från en burk med kikärtor
  • 400 ml kokosgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 msk majsmjöl

Till servering:

  • Hackade pistaschnötter
  • Kokosflingor
  • Hallon

Gör såhär:

  1. Ställ kokosgrädden och kikärtsspadet i kylskåpet och låt dom stå tills de är riktigt kalla, helst över natten.
  2. Förvärm ugnen till 150 ° C och förbered två plåtar med bakplåtspapper. Vispa kikärstspadet med mixer i 8 minuter eller tills smeten blir som små toppar. Tillsätt socker, 1 msk åt gången. Vispa konstant i 15 minuter eller tills sockret är helt upplöst.
  3. Vispa ner majsmjöl. Pytsa ner lite åt gången.
  4. Forma smeten till 10 cm stora kakor på bakplåtarna för att göra 12 maränger.
  5. Ställ in i ugnen och sänk genast ugnen till 100 ° C. Grädda i 1 timme 15 minuter eller tills utsidan av marängen är hård och fast. Stäng av ugnen och låt marängerna svalna i ugnen i 4 timmar eller över natten.
  6. När marängerna svalnat lägger vispar du kokosgrädden i en ren mixer tills den får styva toppar. Vispa sedan ner lönnsirap och vaniljsocker på låg hastighet eller för hand.
  7. Bred ut kokosgräddeblandningen över marängerna och strö över pistagenötter, kokosflingor och hallon.