Vegansk lasagne – lättlagat och smakrikt recept
![vegetarisk lasagne](https://cicada.se/wp-content/uploads/2022/11/lasagne.jpg)
Lasagne är riktigt, riktigt smaskigt eller hur? Och även om du är vegan så behöver du inte vara utan denna klassiska italienare på matbordet. En riktig familjefavorit som går hem i alla generationer. Denna veganska variant på klassisk lasagne smakar lika bra till fredagsmiddag som till lunchlådan, en riktig familjefavorit. Låt väl smaka!
Det här behöver du till 4 portioner:
- 1 gul lök
- 4 klyftor vitlök
- 1 matsked olivolja
- 1 tesked oregano
- 1 tesked chiliflakes
- 300 gram sojafärs eller liknande.
- 1 deciliter torkade röda linser
- 3 matskedar tomatpuré
- 1,5 matsked balsamvinäger
- 400 gram krossade tomater
- 4 deciliter vatten
- 2 matskedar grönsaksfond
- 300 gram lasagneplattor
- 65 gram bladspenat
- Salt och peppar
Till bechamelsåsen:
- 500 gram havrebaserad matgrädde
- 75 gram mjölkfri riven ost
- Salt och vitpeppar
Så här gör du:
- Börja med att värma ugnen till 200 grader.
- Skala och finhacka gul lök och den färska vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs gul lök och vitlök. De ska helst inte ta färg.
- Tillsätt sojafärs samt kryddor och fräs i ett par-tre minuter tills färsen tinar.
- Tillsätt därefter de röda linserna, tomatpure, vinäger, krossade tomater, buljong, vatten samt salt och peppar.
- Låt stå och puttra i ungefär 10 minuter. Glöm inte att röra om emellanåt.
- Nu är det dags att göra bechamelsåsen.
- Vispa ihop havregrädden, den rivna osten samt salt och peppar i en kastrull. Låt sedan såsen stå och sjuda i 2-3 minuter.
- Bygg lasagnen genom att varva lasagneplattorna, färssås, bechamelsås och spenat i två lager.
- Avsluta med ett lager med plattor och bechamel.
- Toppa med kvarvarande rivost och sätt in i ugnen i ungefär 30 minuter. Nu är din delikata vegetariska lasagne färdig!
Servera gärna med en fräsch sallad och ett gott italienskt lantbröd med olivolja – och barnen säger nog inte nej till lite ketchup också…
Senaste kommentarer