Vegansk lasagne – lättlagat och smakrikt recept

vegetarisk lasagne

 

Lasagne är riktigt, riktigt smaskigt eller hur? Och även om du är vegan så behöver du inte vara utan denna klassiska italienare på matbordet. En riktig familjefavorit som går hem i alla generationer. Denna veganska variant på klassisk lasagne smakar lika bra till fredagsmiddag som till lunchlådan, en riktig familjefavorit. Låt väl smaka!

Det här behöver du till 4 portioner:

  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 matsked olivolja
  • 1 tesked oregano
  • 1 tesked chiliflakes
  • 300 gram sojafärs eller liknande.
  • 1 deciliter torkade röda linser
  • 3 matskedar tomatpuré
  • 1,5 matsked balsamvinäger
  • 400 gram krossade tomater
  • 4 deciliter vatten
  • 2 matskedar grönsaksfond
  • 300 gram lasagneplattor
  • 65 gram bladspenat
  • Salt och peppar

    Till bechamelsåsen:

  • 500 gram havrebaserad matgrädde
  • 75 gram mjölkfri riven ost
  • Salt och vitpeppar

Så här gör du:

  • Börja med att värma ugnen till 200 grader.
  • Skala och finhacka gul lök och den färska vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs gul lök och vitlök. De ska helst inte ta färg.
  • Tillsätt sojafärs samt kryddor och fräs i ett par-tre minuter tills färsen tinar.
  • Tillsätt därefter de röda linserna, tomatpure, vinäger, krossade tomater, buljong, vatten samt salt och peppar.
  • Låt stå och puttra i ungefär 10 minuter. Glöm inte att röra om emellanåt.
  • Nu är det dags att göra bechamelsåsen.
  • Vispa ihop havregrädden, den rivna osten samt salt och peppar i en kastrull. Låt sedan såsen stå och sjuda i 2-3 minuter.
  • Bygg lasagnen genom att varva lasagneplattorna, färssås, bechamelsås och spenat i två lager.
  • Avsluta med ett lager med plattor och bechamel.
  • Toppa med kvarvarande rivost och sätt in i ugnen i ungefär 30 minuter. Nu är din delikata vegetariska lasagne färdig!

Servera gärna med en fräsch sallad och ett gott italienskt lantbröd med olivolja – och barnen säger nog inte nej till lite ketchup också…