Tips på mat du kan laga över öppen eld

Laga mat över öppen eld


Att tillaga mat utomhus ger det där lilla extra. Det är också något som hör ihop med svensken nyfunna intresse för skog och natur. Många ser detta som en chans att ladda batterierna efter en hektiskt vecka på jobbet. Att sätta sig ned, efter en stärkande promenad och värma sig runt en öppen eld är harmoniskt och rogivande. Behövs mat? Definitivt. Det är pricken över i:et.

Att årets julklapp- 2020 – blev stormköket är ett bevis på att svensken återigen börjat se naturen som en tillflyktsort. Naturligtvis har detta även påverkats av en pandemi: att vi inte ska umgås så nära andra människor och att vi ska hålla avstånd ger ytterligare skäl till varför vår svenska natur blir intressant att vistas i.

Att laga – och äta – mat ute i det fria är något som tilltalar både stora och små i en familj. Här ska vi ge tips på mat som du kan laga över öppen eld. Vi kommer här att bortse från den riktiga klassikern – korv – till förmån för lite mer spännande recept.

Tre enkla recept att laga i det fria

Korv och hamburgare i all ära, men de recept vi ska presentera ger din gom det där lilla extra. Gemensamt är att recepten är lätta att tillaga och att de går fort. Dessutom så ska de heller inte kräva så mycket plats i ryggsäcken. Det enkla är det bästa i samband med matlagning utomhus och över öppen eld. Det du emellertid kommer att behöva är en muurikka. En sådan tar din matlagning till nästa nivå. De är dessutom enkla att bära med sig.

Recept ett: Pytt i panna. Förbered hemma genom att skiva upp lök, potatis – gärna kall, kokt sådan – bacon och korv. Lägg i en bunke och ta med i packningen. Placera muurikkan över den öppna elden, häll på olja och sätt igång med att fräsa på den svenska klassiker. Finns plats så ta gärna med ägg att steka också!

Recept två – wok: Om den svenska pyttipannan inte skulle falla er i smaken så kan lite österländska smaker ta utflykten till nästa nivå. Förbered hemma genom att hacka vitlök, lök, paprika, kål, morötter och champinjoner. Häll på lite fisksås, japansk soya och ostronsås och blanda detta i en burk. Ta med nudlar – färdigkokta (finns i butiker numera). Hetta upp muurikkan och rör ner woken. Servera med lite ingefära.

Recept tre – pannkakor. Gör iordning pannkakssmet hemma och häll detta i en petflaska. Ta med sylt och lute vispad grädde. Grädda pannkakorna i lite smör och servera direkt. Ungarna kommer att ha en ny favorit. Vi lovar.