Så lagar du pizza på grillen

pizza på grillen

 

Grilla pizza? I en svensk trädgård, med en vanlig klotgrill? Givetvis! Pizza är en av de mest populära maträtterna i världen. Det är enkelt att göra, det går snabbt och man kan välja exakt de ingredienser som man själv föredrar. Det senare gör pizzan till den ultimata måltiden under sommarens fester – och grillen till den givna ugnen att tillaga dessa italienska läckerbitar i. Frågan är bara hur man gör och vad man ska tänka på? Här tänkte vi ge några tips om att laga pizza på grillen.

Få länder har samma matkultur som Italien. Italien är hemlandet för all sorts pasta och man har sett den egna matkulturen annekterats – med blandade resultat – över hela världen. Ser man Italien och den matlagning som sker där så skiljer den sig åt framförallt på en punkt jämfört med hur exempelvis amerikaner tar sig an den italienska maten.

I USA gäller – som inom de flesta andra frågor – more is more och bigger is better. I Italien så gäller det istället att använda färre ingredienser och istället fokusera på att dessa håller högsta kvalitet – och att de tillagas med kärlek. Pizza är långt ifrån ett undantag i denna fråga.

Italiensk pizza med fokus på råvaror

En äkta italiensk pizza – tillagad enligt ursprungsstaden Neapel principer – har bara några få ingredienser: tomater, basilika, mozzarella och olivolja. Jämför detta med den kebabpizza du beställer hem under nyårsdagen och du ser ganska tydliga skillnader, eller hur? Vill du jobba italienskt vid grillen i sommar så gäller alltså less is more. Men, samtidigt: det är din pizza, dina smaklökar och dina gäster. Det står dig fritt att experimentera och hitta den bästa toppingen till dina pizzor.

Hög temperatur och en bra pizzasten

Oavsett vilka ingredienser du väljer så är rådet att du fokuserar på kvalitet. Välj ost som inte enbart finns där av slentrian – den ska tillföra något. Gruyere, ricotta eller parmesan är fina val – och likaså nämnda mozzarella. En blandning av dessa fungerar också toppen. Samma sak gäller för kött och grönsaker: gå upp lite i pris och köp riktigt fina råvaror. Det gör en enorm skillnad för smaken på din pizza.

Grilla då? Det första steget är att investera i en pizzasten som du kan placera på grillen. Idag säljs sådana lite varstans och i olika storlekar. Du kan exempelvis hitta fina pizzastenar på både Coop och Ica och detta dessutom till fullt överkomliga priser.

Så grillar du din pizza i sommar

Nästa steg är att inse vikten av hetta. En pizza är en maträtt som går snabbt att tillaga och där värme och hetta är nycklarna till detta. En grill ska nå en temperatur om närmare 450 grader för att din pizza ska bli ultimat. Tillagningstiden i den temperaturen ligger på ungefär 4-5 minuter om du har grillkol. Använder du briketter så kan du räkna med lite längre tid på grillen – 6-8 minuter – då dessa inte får samma värmeeffekt som grillkol. En gasollgrill är lite enklare att reglera värmen på och där kan du låta pizzan ligga i 4-5 minuter om du når 450 grader på grillen. Pizza är definitivt en maträtt som hör sommaren till och genom att placera den på grillen så förenar du det bästa av Italien med det bästa av Sverige. Buon Appetito!