Gör din egen tortilla - recept och tips på fyllning

tortilla


Tortillan har blivit en del av den svenska folksjälen.
Detta som en direkt följd av den taco-feber som inträffar någon gång varje helg. Det är också den perfekta måltiden i många avseenden. Du kan egentligen lägga vad som helst i ett tortillabröd och med en fördel i att du också i och med detta kan låta dina gäster välja sin egen måltid utifrån vilka ingredienser du ställer fram.

Allt detta gör tortillan till någonting alldeles speciellt. Det är en måltid som fungerar precis lika bra på fredagskvällen med familjen, som mat på en större tillställning eller som ett mellanmål under utflykten. Det är också något som verkligen ger tillåtelse att ta ut svängarna och där man hela tiden kan experimentera och hitta nya favoriter. Vad föredrar du att lägga i ditt tortillabröd?

Tre recept som fungerar i alla lägen

Här ska vi gå igenom några av våra favoriter och genom detta ge dig lite ny inspiration gällande fyllning. Hoppas det smakar!

Recept ett – varma tortillas

  • Här kan fyllningen väljas utifrån egna behov eller baserat på vad som finns i kylskåpet. Vissa skulle kanske kalla det för en riktig restmacka.
  • Tillvägagångssättet är att du tar två stycken tortillabröd och där du på det ena lägger över dina valda ingredienser – stekt kyckling, köttfärs, tonfisk, majs, soltorkade tomater, jalapenos; vad du föredrar, helt enkelt – och sedan lägger på ost.
  • Därefter lägger du på det andra brödet som en lock varpå du lägger brödet i en stekpanna och värmer upp det. Ha inte för hög värme och vänd på brödet med jämna mellanrum. Osten ska smälta.
  • Då detta skett så lägger du brödet för svalning innan du skär upp det i små tårtbitar. Perfekt som mellanmål att ta med på utflykten med barnen.

Recept två – pulled chicken.

  • Pulled chicken är en snabbare variant av pulled pork. Det tar ungefär två timmar för en hel, färsk kyckling att bli klar i ugnen – på 175 grader – och där du med fördel kan lägga i exempelvis vitlök, gul lök, koriander, barbequesås, sambal oelek och annat smaskigt i grytan. Många adderar exempelvis en skvätt coca-cola för en söt smak och lite kladdighet.
  • Då kycklingen är klar så delar du den genom att dra med en gaffel så att köttet lossnar från benen. Var noga så inga ben åker med!
  • Servera med en fräsch sallad, vitlökssås och en massa, massa koriander. Vill du dryga ut så koka gärna ris som även det kan läggas i tortillan.

Recept tre – Fish Tacos.

  • Ta torskfiléer och dela dessa i små kvadrater.
  • Ta en skål vetemjöl, en skål med uppvispat ägg och en skål med ströbröd – gärna Panko.
  • Börja med att doppa fiskbitarna i mjölet, därefter ner i ägget och avsluta med ströbrödet.
  • Stek i olja. Salta och peppra och lägg gärna på lite – läs mycket – lime innan servering.
  • Fish Tacos kräver majonnäs och gärna sådan som du blandat ut med srirachasås. Även här rekommenderas en massa koriander samt en fräsch sallad. Bon appetit!