5 middagar under 50 kronor

billiga recept familjemiddag

 

Att ha några billiga standardrätter som man lagar till vardags är inte så dumt. Här kommer fem av våra favoriter som är både goda, billiga och vegetariska. Variera din mat med några prisvärda alternativ så spar du pengar utan att du märker det.

Potatis och purjolökssoppa

En riktigt vardagsfavorit som gillas av både vuxna och barn.

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 purjolök
  • 1 liter vatten
  • 6 potatisar
  • 2 buljongtärningar
  • Ett lagerblad
  • Salt och peppar
  • Lite olja

Skär upp potatisen i små bitar. Hacka löken och purjolöken. Krossa och hacka vitlöksklyftorna. Lägg ner allt i en gryta och stek på det med en skvätt olja. Häll i vatten och lägg i lagerbladet och buljongträningarna. Koka tills potatisen är mjuk. Salta och peppra efter smak. Om man vill lyxa till det lite kan man rosta pumpakärnor eller knapersteka lite bacon och toppa soppan med.

Linsgryta med ris

En linsgryta som tål att bjudas på! Passar alla då den är vegansk.

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 ½ tsk curry
  • ½ tsk chiliflakes
  • 7 dl vatten
  • 250 ml kokosmjölk
  • 2 dl röda linser (torra)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 dl ris
  • salt

Hacka löken och krossa och hacka vitlöksklyftorna. Fräs löken och vitlöken i en gryta eller högre stekpanna. Tillsätt resten av ingredienserna utom riset som du kokar upp för sig med lite salt. Låt grytan puttra i ca 15 minuter eller tills linserna kokat klart och blivit mjuka. Krydda mer efter smak. Tillbehör som är gott till linsgryta är till exempel fet yoghurt och chutney.

Pasta med ricotta och spenat

Vardagslyx med krämig ricotta pasta.

  • En förpackning ricottaost
  • 300 g hackad fryst spenat
  • 2 vitlöksklyftor
  • Lite olivolja
  • 500 g spagetti
  • Salt och peppar

Tina spenaten i en kastrull tillsammans med de två pressade vitlöksklyftorna. Koka pastan i en kastrull för sig med lite salt. Blanda ricottaosten, spenat och pasta och smaka av med salt och peppar. Ringla över lite olivolja. Så enkelt och gott!

Kesopaj med broccoli och fetaost

Mycket mättande paj med proteinrik keso. Perfekt för den aktiva familjen.

Till pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 3 msk vatten

Fyllning:

  • 500 g keso
  • 1 broccoli
  • 150 g fetaost
  • 3 ägg
  • 2 dl riven ost
  • salt och peppar

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen med händerna eller i en matberedare. Tryck ut det i botten och längs kanterna på en ugnsfast form. Låt stå i ett kylskåp i cirka en 30 minuter.
Rensa och skär upp broccolin. Skär fetaosten i bitar. Rör ihop alla ingredienser i fyllningen utom den rivna osten som du strör uppe på. Salta och peppra. Ställ in i ugnen på 225 grader i 40 minuter. Låt svalna cirka 5 minuter innan du serverar.

Kikärtsburgare

Festa till det på fredagen med kikärtsburgare, både nyttigt, billigt och gott!

  • 2 burkar med kikärtor
  • 1 st ägg
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk fryst persilja
  • 1 msk Mjölk
  • 1 msk olivolja
  • Salt och peppar

    Till servering:

  • 4 st hamburgerbröd
  • 1 st tomat
  • 1 rödlök
  • Valfri dressing

Mixa kikärtor, persilja och ägg med mixer eller matberedare. Pressa i vitlöksklyftorna, salta, peppra och rör om. Tillsätt mjölken så smeten blir lite lösare. Forma biffar och stek dom på hög värme. Servera med skivade tomater, salladsblad, bröd och dressing.