Chili med jackfruit – enkelt vegetariskt recept

Chili jackfruit


Längtar du efter en mustig och het chili, men har dragit ner eller slutat helt med kött? Det är inte helt lätt att återskapa konsistensen och smaken hos en chili på högrev som sjudit en halv dag på spisen, men med jackfruit kan du komma nära. Det går dessutom betydligt fortare!

Vad är egentligen en jackfruit?

Jackfruit har verkligen kommit i ropet de senaste åren, åtminstone bland matintresserade och kanske särskilt bland vegetarianer. Dock kan frukten definitivt vara värd att kolla in även för den som inte tror att det finns några bra alternativ till kött.

Jackfruit, som egentligen kort och gott brukat kallas jackfrukt på svenska, är en frukt i familjen mullbärsväxter och växer vilt i bland annat Indien och Filippinerna. Frukten kan ätas både mogen och omogen, och det är som det senare som frukten används som en grönsak i matlagning. Omogen jackfruit i saltlake säljs på konserv i vanliga svenska livsmedelsaffärer och är lätt att få tag i och lätt att hantera, till skillnad från att köpa hela frukter och kärna ur och skära, vilket kan vara lite krångligt och inte helt angenämt.

Jackfruit som alternativ till kött

Omogen jackfruit har en trådig konsistens, vilket gör att den får ungefär samma konsistens vid tillagning som kött eller kyckling som kokat länge. Dessutom tar fruktköttet lätt åt sig av smaker, vilket ger en rik och fyllig smak när man kokar den i exempelvis en kryddig tomatsås.

Jackfruit har blivit många kockars förstaval när det kommer till att ersätta kött i dagens populära rätter som exempelvis Texas chili eller pulled pork. Smakmässigt är det mycket lätt att komma nära högrev, fläsk eller kyckling och många stolta kockar vittnar om intet ont anande provsmakare som knappt kunde tro att det verkligen inte var kött i chilin.

Näringsmässigt är dock jackfruit inte något vidare alternativ till kött. Den innehåller väldigt lite protein, endast 1,7 gram per 100 gram fruktkött. I vårt recept på chili med jackfruit tillsätter vi därför bönor för att få upp näringsinnehållet.

Recept på chili med jackfruit

Till skillnad från klassisk chili går chili med jackfruit väldigt fort att laga, runt någon timme inklusive förberedelser. Perfekt både till vardag och fest med andra ord!

Det här behöver du:

  • 2 burkar konserverad jackfruit i saltlake
  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 selleristjälkar
  • 1 matsked chilipulver, gärna chipotle eller dylik variant
  • 2-3 torkade anchochili eller annan variant efter smak
  • 1 grön jalapeno
  • 1 burk passerade tomater
  • 1 burk ljus lageröl
  • 1 msk soja
  • 1 tsk tomatpure
  • 1 tsk rörsocker
  • 2 burkar bönor efter smak, förslagsvis kidneybönor, borlotti eller black eyed peas
  • Salt och peppar

Gör så här

  • Om du använder några torkade chilifrukter, vilket rekommenderas, börja med att koka dem i vatten i ca 15 minuter och kärna sedan ur den och hacka fint. Spar vattnet.
  • Hacka chili, lök, vitlök och selleri fint.
  • Hetta upp lite olja i en gryta och fräs lök, vitlök och selleri i ca 10 minuter.
  • Lägg i den hackade chilin och jackfruitbitarna och fräs ytterligare en stund.
  • Lägg sedan i resten av ingredienserna, inklusive lite av chilivattnet, dra ner temperaturen och sjud chilin i ungefär 45 minuter.
  • Dra isär jackfruitbitarna med två gafflar så att de blir till trådar i grytan.
  • Klart! Servera chilin med dina favorittillbehör.