Vad är en aperitif - och när serverar man den?

Två glas Negroni på en bricka

Har du funderat på vad en aperitif är och hur den ska serveras? Med en global värld så kommer också helt nya kulturer och influenser in i vårt samhälle. En trend på Tik-Tok eller Instagram gällande mat och dryck kan sprida sig med ljusets hastighet och exempelvis snabbfotade restauranger kan snappa upp trenderna och direkt börja implementera dessa i sina egna menyer. 

Det här är en aperitif och så ska den serveras

Samma sak gäller givetvis också för privatpersoner som vill vara, så att säga, lite mer av värld och vara lite mer belevad. Att bjuda på en aperitif låter givetvis som någonting alldeles extra och är något som får igång många. Frågan är bara vad det egentligen är, när en sådan ska serveras – och vad den fyller för funktion? Häng med här så förklarar vi detta! 

Funktion. Ordet aperitif kommer från latinets aperire, vilket betyder Öppna. Det handlar i detta sammanhang om att öppna smaklökarna inför en middag – och däri ligger också funktionen hos en aperitif. Den serveras med ett tydlig syfte i att väcka upp matlusten. 

Vad är det? En aperitif är en dryck som kan innehålla alkohol – vilket är det mest vanliga – men som även kan vara alkoholfri. En alkoholfri aperitif kan handla om exempelvis Tonic Water som serveras med en massa citron och örter. Det handlar om att få igång smaklökarna, väcka aptiten och – helt enkelt – kunna njuta av den middag som ska serveras senare. 

Detta innebär att en aperitif aldrig ska serveras för att släcka törsten och att den nästan alltid är lite besk och bitter. Ser man till de klassiska aperitifer som finns så är följande några värda att nämna: 

  • Pastis. En fransk klassiker med en tydlig smak av anis. 
  • Negroni. Den stora trenden gällande gin är perfekt för det som en bra aperitif ska vara – och negroni kan anses vara det ultimata beviset på detta. Med gin, vermouth och campari får du en besk, bitter och synnerligen välsmakande sak att avnjuta. 
  • Aperol Spritz. Blir det ännu en svensk sommar med denna dryck i glasen? Inte omöjligt, men kom ihåg att den gör sig som allra bäst när den inmundigas innan middagen. 
  • Sherry. Den engelska versionen av en aperitif handlar om sherry och då gärna så torr som möjligt. 
  • Champagne. Vi kan givetvis inte utelämna dryckernas dryck från denna lista. Ett glas champagne öppnar smaklökarna på vid gavel och kan – till skillnad mot många andra av dryckerna – även avnjutas resten av kvällen också. Sikta torrt – och du träffar målet! 

När? En aperitif ska serveras 30-60 minuter innan maten och man kan med fördel ha ett litet fat med tilltugg – ost, chark, oliver – som ytterligare aptitretare för gästernas hunger.