Recept med havtorn

havtorn

 

Vissa livsmedel ökar plötsligt i popularitet och blir en lite av en kulinarisk sommarplåga. Plötsligt syns de i allt från huvudrätter till desserter. Du vet själv hur det kan se ut: brynt smör, salted caramel och senast var det ramslök som fanns på allas läppar och smaklökar. Nu verkar det som att det mesta kretsar kring havtorn. Vi ska presentera några recept senare i texten, men först lite bakgrundsinformation om detta underbara lilla bär:

Havtorn växer framförallt i Eurasien – från de europeiska kusterna längs Atlanten till nordvästra Kina. I Sverige kan du hitta havtorn primärt i Uppland, men även i Bohuslän, i Skåne samt vid Bottenviken i Norrbotten. Detta gäller för vildväxande bär – den kommersiella odlingen av havtorn är utspridd över hela Sverige och Europa. Havtorn kallas ibland för Nordens Apelsiner och bäret har fina egenskaper vad gäller motståndskraft mot både kyla och saltvatten. Det senare är förklaringen till varför Havtorn primärt hittas längs med kusterna.

Havtorn är en vitaminbomb!

Havtorn är oerhört rikt på vitaminer i allmänhet och på Vitamin-C i synnerhet. Det är, helt enkelt, bra för kropp och själ att hänge sig till ett dagligt intag av havtorn – liksom med alla andra bär.

Smaken kan jämföras med passionsfrukt. Det är sött, lite surt – men fantastiskt gott. Den brandgula färgen adderar dessutom en välbehövlig färgklick på tallriken – eller i glaset.

Med denna information i bakhuvudet går vi vidare till att presentera två riktiga favoriter med havtorn i sig. Havtorn passar ypperligt som en del av en dessert och våra två recept är just på sådana. Vi försöker hålla det enkelt så att du snabbt kan svänga ihop ett recept inför sommarens små härliga middagar:

Recept nummer 1 – Havtornssorbet

  • Ta 2 dl socker, 3 dl vatten och 225 gram frysta havtornsbär (finns i vanliga livsmedelsaffärer) och låt koka upp i en kastrull. Då sockret löst upp sig så tar du av kastrullen från pannan.

  • Mixa allting med en stavmixer och sila av vätskan – detta för att kärnorna ska separeras.

  • Ställ in i kylen och låt den bli riktigt kall.

  • Kör allting i en glassmaskin om du har den möjligheten. Annars kan du ställa in i frysen och med en intervall om en halvtimme se till att röra om ordentligt. Ett annat alternativ är att vispa en äggvita – riktigt, riktigt fast – och blanda i smeten. Servera direkt och lägg gärna på lite mynta för extra spänning.

Recept nummer 2 – Havtorn med vit chokladmousse

  • Koka upp 2 dl havtorn tillsammans med 1 dl syltsocker. Mosa runt med en gaffel så att det blir en härlig röra. Använd en sil för att få bort alla kärnor och ställ in allt i kylen.

  • Smält 150 gram choklad – antingen i ett vattenbad eller i mikron. Vi choklad smälter snabbare än mörk sådan. Pass upp och ta bort precis när den börjat smälta.

  • Knäck 1 ägg och rör om med en gaffel. Ta en annan bunke och vispa 3 dl vispgrädde. Den ska vara krämig – inte för fast.

  • Blanda ägg och smält choklad i bunken och vispa hårt. Addera sedan lite vispgrädde i taget och rör om till dess att du har en härlig mousse. Rör slutligen ner havtorn och ställ in allt i kylen tills det är dags att servera gästerna.