Laga eget indiskt bröd – Recept på naanbröd, chapati och papadums

naanbröd, chapati och papadums

Indisk mat är underbart och kommer ofta med flera tillbehör såsom chutney och raita. Bröd är viktigt i indisk matkultur och i norra Indien är det vanligt att man ibland struntar i riset och bara äter måltiden med bröd. Alla bröden tjänar på att ätas när det är färska men det är framförallt viktigt med naan och chapati. Nedan kan du ta del av tre stycken recept på vanliga indiska bröd som passar till alla indiska måltider. Låt dig väl smaka!

Recept på naanbröd – 6 stycken

Naanbröd är saftiga och lyxiga indiska bröd. Detta är ett grundrecept som går att alternera. Om du vill kan du fylla dem med nötter, ost eller tillsätta lite finhackad vitlök i smöret som du brer på för att få en god vitlökssmak.

Ingredienser:

1 tesked torrjäst
2 dl fingervarmt vatten
1 tesked salt
1 tesked socker
1 kryddmått bakpulver
4-5 deciliter vetemjöl, gärna special
2 matskedar rapsolja
2 1/2 matskedar fet naturell yoghurt
Smör

Gör så här:

Blanda vatten och jäst, låt jästen lösas upp under 10 minuter. Rör ihop alla torra ingredienserna i en separat skål. Blanda i olja och yoghurt. Tillsätt sedan vattnet med den upplösta jästen och arbeta ihop till en mjuk, smidig deg.

Låt degen jäsa under duk i 2-3 timmar. Degen skall bli ungefär dubbelt så stor. Ställ in ugnen på 275° och välj gärna “grill” om det finns så får bröden en fin färg. Knåda degen på mjölat bord och dela upp den i sex bitar. Kavla varje bit så att den är cirka 20 centimeter lång och 10 centimeter bred.

Värm upp en ugnsplåt och grädda två bröd åt gången i cirka 3 minuter. De skall få fin färg och bli luftiga. Ta ut dem och lägg på en klick smör. Täck bröden med en kökshandduk medan du gräddar resten parvis så att de inte blir kalla och stelna. Servera gärna omgående!

Recept på papadums – 20 stycken

Detta är ett recept på kryddiga papadums som passa lika bra som snacks som till tillbehör under en indisk middag.

Ingredienser:

1 röd chilifrukt
½ grön paprika
1 gul lök
6 deciliter vetemjöl
½ tesked bakpulver
½ tesked salt
1 deciliter rapsolja
1½ deciliter vatten

Gör så här:

Ta bort kärnorna ur paprikan och chilifrukten. Finhacka chili, paprika och lök eller kör dem i en mixer. Blanda bakpulver, salt och mjöl för sig och rör sedan ner lök-, paprika- och chilihacket i mjölblandningen. Tillsätt vatten och ½ deciliter olja, jobba ihop alla ingredienser till en smidig deg.

Dela upp degen i 20 olika delar och kavla varje bit till en tunn kaka. Använd lite mjöl på bakbordet så att kakan inte fastnar.

Häll olja i en varm stekpanna, gärna gjutjärn, och stek ett bröd i tag. Cirka 1 minut på var sida räcker. Du kan trycka ner brödet med en gaffel när de bubblar upp. Lägg dem sedan på galler och låt dem svalna.

Om du tycker det är obehagligt med oset som blir kan du tillreda papadums i ugn istället. Lägg cirka 3 stycken degplättar på en varm plåt och grädda i ugn på 275° i 3 minuter. Bröden blir inte lika gyllengula men goda och spröda!

Recept på chapati – 8 stycken

Chapati är ett bröd som fungerar såväl till vardag som till fest. Brödet är enkelt att göra och du kan med fördel knåda ihop degen innan och förvara i kylskåpet.

Ingredienser:

3 deciliter vetemjöl
1 ½ deciliter fingervarmt vatten
1 kryddmått salt
1 tesked rapsolja

Gör så här:

Blanda ingredienserna i en bunke och arbeta ihop degen tills den blir följsam och mjuk. Sedan skall degen ligga i en bunke täckt med gladpack eller liknande i cirka en kvart. Dela degen i åtta delar och forma varje degbit i handen till en rund boll. Kavla bollarna så de blir platta på ett mjölat bord. Stek bröden i cirka 1 minut på var sida i en torr stekpanna. Servera när bröden är varma och mjuka!

Gillar du asiatisk mat? Titta igenom vårt utbud av asiatisk catering!