Gör din egen hot sauce – enkelt och gott recept
Hot sauce är fantastiskt på det mesta om man gillar stark mat men framförallt passar det till grillat, mexikanska rätter och kebab. Hemgjord hot sauce är en perfekt present att ge bort om man skall besöka vänner. Man kan med fördel frysa in hot sauce i mindre förpackningar och plocka fram allt eftersom man behöver det.
Sterilisera burkar och flaskor för din hot sauce
Det är viktigt att burkarna eller flaskorna som du skall förvara hot saucen i är ordentligt steriliserade. Ett sätt att steriliserar glasflaskor och glasburkar är att sätta in dem i en kall varmluftsugn som du sedan värmer till 180 C. Se till att eventuella gummitätningar och plast är borttaget. Låt flaskorna och burkarna sedan stå kvar i ugnen medan de svalnar. Öppna inte ugnen då temperaturskillnaden kan göra att glaset spricker.
Val av chilli till hot sauce
Vilken typ av chili man väljer beror på vad man tycker bäst om. Chilin som du väljer kommer sätta karaktären på såsen. Man kan blanda vanliga röda jalapenos med starkare chilifrukter såsom fatali peppers, bell peppers eller habanero. Såklart går det även bra med vanlig spansk chili. Om du odlar själv kan du med fördel använda din egna chilli. Det blir extra festligt!
Basrecept på Hot Sauce
Du behöver:
- 10 chilifrukter
- 3 vitlöksklyftor
- 1 dl socker (välj med fördel råsocker)
- 1 tsk salt
- 1 msk olja
- 1 dl vinäger
- 2 dl vatten
Ett tips är att ha handskar när du jobbar med chili då det annars är lätt hänt att man tar i ansiktet och i ögonen med chili-fingrar vilket kan göra att man får ont.
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 C. Skär bort den gröna toppen på chilin. Skär dem sedan på längden och rosta dem i ugnen i cirka tio minuter. Se upp så de inte blir brända.
Hacka vitlöken och låt den rostas med chilin i ytterligare fem minuter.
Smält socker i en kastrull och häll i vatten och vinäger. Låt sjuda tills sockret löst upp sig helt.
Mixa chili, vitlök, sockervatten och salt till en slät sås. Koka upp den och häll den sedan in steriliserade burkar. Låt svalna upp och ner. Förvara den i kylen så håller den i flera veckor.
Recept på mango hot sauce
Vill du prova något lite annorlunda så kan du göra den här mango hot saucen. Den är mycket uppskattad och passar väldigt bra till fisk och kyckling!
Du behöver:
- 3 mangos
- 2 vitlöksklyftor
- 1 habaneropeppar
- 3 tsk äppelcidervinäger
- 1 msk hackad färsk ingefära
- 1 msk limejuice
- 1 msk apelsinjuice
- ½ msk salt
Gör såhär:
Skala och hacka mangon. Finhacka vitlöken. Skär upp habaneron. Du kan ta med frön men tänk på att de är extra starka och att såsen skall vara ätbar.
Häll alla ingredienser i en stekpanna och låt det sjuda tillsammans.
Mixa ihop med en mixerstav eller i en matberedare och häll sedan i en steriliserad behållare. När såsen svalnat kan du förvara den i kylskåpet.
Stark och söt thaisås
Om ditt kök lutar mer åt öst än åt väst kanske det passar med en annan typ av sås. Den här sötstarka thaisåsen är ett gott tillbehör till såväl snacks som wokade grönsaker.
Du behöver:
- 2 stycken burkar med konserverad ananas
- 1,5 dl vinäger
- 1 dl vatten
- 2 dl socker
- 1 msk soja
- ⅓ tsk salt
- 3 vitlöksklyftor (finhackade)
- ¼-½ tsk cayennepeppar
- 1 msk citron- eller limejuice
- 1 msk ketchup
- 1 ½ msk majsmjöl
Gör såhär:
Häll 1 av de två burkarna med ananas i en stor kastrull. SIla bort juicen från den andra burken innan du häller ner den i samma kastrull.
Häll i vinäger, soja, vitlök, cayennepeppar, citron- eller limejuicen och ketchup.
Koka upp, skriva ner plattan och låt det sjuda i 12-15 minuter.
Rör ner majsmjölet så det löses upp helt och låt det sjuda i 5 minuter till.
Smaka av och lägg till det som du tycker behövs innan du häller upp det i en steriliserad behållare.
Senaste kommentarer