Glöggdrinkar – blanda goda drinkar med glögg

Glöggdrinkar

 

Nu är julen här med allt vad det innebär i form av bjudningar och trevliga mingel, både privat med släkt och vänner men också i mer professionella sammanhang. Vi har sammanställt några trevliga drinkar med glöggbas som man kan bjuda på. De flesta av drinkarna går att göra alkoholfri, antingen genom att byta ut glöggen och annan alkohol mot alkoholfria alternativ eller genom att koka bort alkoholen innan drinkarna serveras.

Kalla och uppfriskande glöggdrinkar

Det är inte alla gånger man vill dricka något varmt även om det är kallt utomhus. Är man på en fest inomhus med många människor kan det vara gott med något svalkande, även runt jul!

Glubbel – för en sprudlande jul

Glubbel är en drink som är relativt enkel att göra. Den består av bubbel, dvs mousserande vin av något slag, samt glögg. Eftersom bubblet är ljust ser det trevligast ut att blanda det med en vitvinsglögg. Det mousserande vinet kan vara cava, prosecco eller liknande men det kan vara bra att välja något som är lite torrare då glöggen redan är väldigt söt. Bubbel är alltid festligt och med glöggen blir det en kryddig god mix.

Gör såhär:

Blanda ⅓ kall vitvinsglögg med ⅔ bubbel av valfri torr sort.

Dekorera med stjärnanis, torkade apelsiner eller kanelstång.

En vit jul med fläder och vitvinsglögg

Även Fläderfärd är en lätt drink att sno ihop innan festen börjar. Denna kan du med fördel ha på kanna och hälla upp allt medan gästerna droppar in. Drinken är fräsch och ger en förnimmelse av vår och sommar samtidigt som den är julig.

Gör såhär:

Blanda hälften färdig flädersaft med hälften kall vitvinsglögg.
Dekorera med lime och isbitar.

Ett lingon i cocktailglas

Vill du sätta lite färg på julfesten så är Lingontuva en perfekt drink. Den är vackert röd och ger en julig stämning. Välj gärna martiniglas till den här drinken. Lingonen tar olivens plats.

Gör såhär:

För fyra glas blandar du 4 dl rödvinsglögg och 4 dl tonic samt saften från en pressad citron.

Fyll glasen med frusna lingon och krossad is innan du häller upp drinken i glaset.

Värmande och smakrika glöggdrinkar

Det traditionella är ändå att dricka varmt i juletid. Klassikerna är, förutom glöggen, irish coffee och äggtoddy. Vi försöker variera den gamla repertoaren med lite ny och spännande sätt att servera sin gamla goda glögg!

Clementin och mörk rom – En varm citrusdröm

Detta är en varm glöggdrink med fart i. Välj därför helst en alkoholfri eller alkoholsvag glögg så den inte blir för stark.

Gör såhär:

Pressa ur saften från sex clementiner och blanda i en kastrull med 1 liter rödvinsglögg och 2 dl mörk rom.

Värm på, men inte så det börjar koka eller sjuda. Servera med skivade clementinklyftor i små glas.

Vin Chaud – Glöggens franska kusin

Känner du för att sätta en liten kontinental kant på festen kan du bjuda på vin chaud. Chansen är att många kommer fråga om receptet efteråt! Denna drycken kräver att du börjar dagen innan då den skall stå över natten.

Gör såhär:

Blanda en flaska vin med saften från en citron, klyftorna från tre apelsiner, 1 dl socker, 3 tsk honung, 1 tsk torkad ingefära, tre kryddnejlikor, tre kanelstänger, ½ dl hackad mandel samt en näve russin i en kastrull och värm tills det sjuder. Låt stå över natten. Värm upp igen och servera!

Kryddig och varm glöggdrink

En underbart smakrik och bärig glöggdrink som värmer upp hela kroppen. Denna drinken får med all säkerhet fart på festen!

Gör såhär:

Blanda en flaska rödvinsglögg, 6 cl vodka, 8 dl lingondricka, 2 kanelstänger, sex stycken torkade fikon i en kastrull och värm tills det sjuder. Häll upp i glas och lägg i några torkade tranbär och dekorera med en myntakvist. Färdigt att servera till dina gäster!