fyra klassiska smörrebröd
Vad har egentligen Danmark som vi svenskar saknar och kan avundas? Närheten till kontinenten, den avslappnade inställningen till livet, den erkända designen på möbler eller kanske Tivoli i Köpenhamn? Ja, i viss mån – men det som verkligen sticker ut och som får det att vattnas i munnen handlar om nationalrätten Smörrebröd. Vi tänkte ge fyra klassiska varianter på danska smörrebröd, men först en kortare introduktion.
Vad är ett smörrebröd?
Rent krasst så är ett smörrebröd en bit bröd av ett mörkare slag – gärna kavring – som man lägger pålägg på. Pålägget är det viktigaste då det går att variera in i det oändliga och där allt från fisk, kött, fågel och rena vegetariska alternativ kan användas. Det är endast din fantasi och storleken på brödbiten som sätter begränsningarna.
Smörrebröd är den perfekta mingelmaten
Smörrebröd är ingen middag i dess egentliga mening. Men däremot så är det perfekt som mingelmat och för en bjudning. Du kan med fördel göra några olika sorters smörrebröd och ställa fram som plockmat för dina gäster. Perfekt för sommarfesten, dopet eller för bröllopet. Du kan även välja att beställa smörrebröd genom catering för att slippa lite bekymmer.
Och: det är en perfekt rätt att använda rester på. Ett smörrebröd har, som sagt, den givna basen i from av en bit kavring – resten är det du som bestämmer. Ett utmärkt sätt att minska matsvinnet på genom att genomföra en rensning av kylskåpet.
Bara att lasta på mackan således? Nej, naturligtvis kräver ett smörrebröd omsorg och smaksättning också. Det är smaken som är det viktigaste. För att kittla din fantasi så kommer här fyra stycken recept på smörrebröd:
Recept ett – Sol over Gudhjem:
Vissa smörrebröd är så pass kända och populära att de får ett eget namn. Detta är ett sådant. Gudhjem är en ort på ön Bornholm och det ägg som ska finnas på toppen representerar solen.
Ingredienser:
Två stycken varmrökta sillfiléer.
Fyra skivor grovt, mörkt bröd – kavring exempelvis.
Rödlök
Saften från en citron
i msk Rörsocker
Tunt skivade rädisor – åtta stycken.
Fyra salladsblad – krispiga
Fyra äggulor
5 msk Creme Fraiche
Dill och gräslök för garnering.
Så här gör du:
- Ta en liten skål och pressa ur saften från en citron. Pilla bort eventuella kärnor. Blanda i socker och rör om. Hacka rödlöken fint och lägg den i saften. Låt dra i en halvtimme.
- Vispa Creme Fraiche – antingen för hand eller med en elvisp. Det gör den lättare att forma på brödet och bildar en stabilare bas.
- Montera. Nu är det dags för det roliga. Börja med att smöra bröden och fyll därefter på med fyllning enligt följande ordning: sallad, rädisor, sillfilé, gräslök, creme fraiche, rödlök och sist en äggula. Toppa med lite dill och hugg in!
Recept nummer två – Rostbiff:
Ett av de mest klassiska smörrebröden är med rostbiff. Ett tacksamt kött som gifter sig med flera olika smaker, men som trots det aldrig blir tråkigt. Just den receptet vi tänkte dela med oss av ger dig ett välbalanserat smörrebröd med sälta, syra och härligt stora smaker i övrigt.
Ingredienser:
150 gram rostbiff
En gul lök – skuren i tunna ringar
En halv förpackning färskost (ungefär en halv dl).
En dl creme fraiche
En msk dijonsenap – gärna grov
En msk Honung
Två stora ättiksgurkor – skär dessa på längden, lite tunnare
En större bit pepparrot
Salladsblad – krispiga sådana
Finhackad gräslök efter tycke och smak
Salt och peppar
Så här gör du:
- Börja med att steka löken gyllenbrun. Ett tips: använd en neutral olja och lite steksmör. Låt löken vila efteråt.
- Blanda färskost, creme fraise, dijonsenap och honung. Addera salt och peppar och smaka av allteftersom.
- Montera ihop ditt smörrebröd. Smöra brödet först, fyll därefter på med salladsblad. Efter det lägger du rostbiffen på plats och fyller på en rejäl klick av röran du nyss gjort. Lägg sedan på gurkan innan du river på – rejält – med pepparrot. Toppa med gräslök.
Recept nummer tre – Sill:
Det behöver inte vara så invecklat då man gör goda smörrebröd. Något som bevisas av den här lilla pärlan. Perfekt att använda efter exempelvis midsommar då du har några burkar sill över. Ett danskt smörrebörd – eller en klassisk, skånsk ”Sillamacka”. Kärt barn har många namn.
Du behöver:
Några bitar sill – gärna så neutral som möjligt.
En halv rödlök.
En skiva kavring.
Majonnäs. Antingen gör du majonäs från grunden (så svårt är det inte!) eller också använder du majonnäs från butiken. I så fall: köp gärna Hellmans, den ger en lite rundare och mer angenäm smak.
En knippe dill – finhackad. Salt och peppar för avsmakning.
Så här gör du:
- Smöra brödet rejält och bred på med majonnäs (ju mer desto bättre).
- Skär sillen i mindre bitar och fördela dessa över brödet. Fyll på med rödlök.
- Toppa med dill. Smaka av med lite salt och svartpeppar – gärna grovmalen sådan.
Recept nummer fyra – Ägg och Räkor:
Det här smörrebrödet är ett av de äldsta och mest populära. Räkna med att det tar lite tid innan du är färdig. Det gäller främst räkorna som ska vara handskalade. Av uppenbara skäl: det är betydligt godare än de som ligger i lag. De senare kan användas i absoluta nödfall.
Du behöver (för två personer):
50 gram räkor – som du skalar. Sparar gärna skalen och koka upp en fond.
Två ägg
Två salladsblad – krispiga
Två skivor mörkt bröd – kavring går bra. Till just det här smörrebrödet så kan du faktiskt välja ett annat bröd också om du vill. Många tror att det alltid ska vara mörkt bröd. Det stämmer inte riktigt. I Danmark så används både ljust och mörkt – den senare är i klar övervikt förvisso, men ändå.
Majonäs efter tycke och smak. Välj antingen att göra egen (att föredra) eller att köpa i butik. Gå upp en prisklass vid det senare då det skiljer mycket i smak. Hellmans är ett bra alternativ som finns i välsorterade butiker.
Finhackad dill efter tycke och smak
Citronskivor – för garnering
Två körsbärstomater
Så här gör du:
- Börja med att skala räkorna och koka äggen. De senare ska vara krämiga: koka upp vatten, lägg försiktigt i dina två ägg, koka i åtta minuter, häll bort vattnet och kyl med kallvatten – perfekta ägg!
- Smöra brödskivorna. Lägg på salladsbladen. Ta en rejäl klick majonnäs på varje bit. Lägg därefter på räkorna – snåla inte – och äggskivor.
- Toppa med körsbärstomater – som du skurit i halvor – och med dill. Lägg på en citronskiva och smaka av med salt och peppar.
Oskar Davidsen – Smörrebrödens fader
Om man ser till Smörrebröd och hur länge rätten funnits så finns det ett namn som måste nämnas: Oskar Davidsen. Denne Oscar var en dansk vinhandlare som i slutet på 1800-talet ville ha någonting lättare att servera sina – får man anta – törstiga besökare. Det som började som en enklare smörgås till ett glas vin eskalerade därefter i takt med den ökade populariteten.
Till slut var vinet sekundärt – besökarna kom för att avnjuta smörrebröden. Här fanns det också att välja på: mot slutet så fylldes menyn med så många som 178 olika varianter.
Du kan som besökare i Köpenhamn faktiskt besöka den femte generationen av Davidsen och avnjuta ett äkta Smörrebröd. Detta på restaurang Ida Davidsen som är att anse som ett riktigt Mecka för alla älskare av Danmarks okrönta nationalrätt. Värt ett besök!
Senaste kommentarer