Veganska alternativ till fisk

alternativ till fisk

 

Är du vegan men har svårt att hitta bra alternativ till fisk och skaldjur? Eller vill du av hälsoskäl ställa om din mat till en mer icke-animalisk diet och behöver tips om veganska alternativ till havets läckerheter? Här är några matnyttiga tips – i bokstavlig mening.

Kryddorna är den viktigaste smaksättaren

En sak som det är lätt att glömma när det handlar om mat är att de flesta livsmedel vi gillar faktiskt inte är köttbaserade. Faktum är att det i mångt och mycket handlar om kryddor och de smaker vi sätter till maten som är viktigast. Och detta gäller förstås även vegansk mat – vill du exempelvis få till delikata veganska fisk- och skaldjursvarianter så söker du fräscha smaker som påminner om havet – och alla de andra dofter och smaker som vi förknippar med dessa rätter. Rätt ingredienser och kryddor är vägen till framgång.

Hitta rätt ingrediens som stand in

Det går utmärkt att veganisera havets läckerheter och här är några bra exempel på detta.
Viktigt när man veganiserar fiskrätter och annat mat är man använder rätt ingrediens som stand in för den animaliska produkten som är utelämnad. Detta ska vi försöka tydliggöra så bra som möjligt här.

Om man vill ge sina fiskrätter en tjock konsistens som påminner om krispig vegansk fisk, bläckfisk eller krabba så fungerar tempeh bra. Tempeh består av fermenterade, näringsrika och proteintäta bönor, oftast sojabönor. Denna kusin till den mer etablerade tofun är en stor hjälp när det handlar om att få till ett veganskt kök och växer allt mer i popularitet i svenska veganska hushåll.

Kikärter kan ersätta tonfisken

Söker du något som kan ersätta tonfisken i salladen så fungerar kikärter bra. Tonfisk rekommenderar vi verkligen inte att du äter, denna fisk är hotad sedan många år tillbaka.
Behövs en mer mjuk, men ändå solid textur till dina fisk- och skaldjursrätter så är pressad tofu bra. Men när det handlar om tofu så kan det vara bra att minnas att kryddningen kanske bör vara tydligare än om du använder animaliskt – tofuns smak behöver stöd i grytan.

Hur ersätter man räkorna och ostron?

Vårt tips är olika svampar, kronärtskocka, jackfruit eller varför inte den gamla Robinsonfavoriten palmhjärta.

Kryddor som ger den rätta känslan av hav

Men det viktigaste är förstås kryddningen om du verkligen vill få till den här härliga känslan av hav i maten. Kelpflingor, dulceflingor eller smulade bitar av tång är bra tips, men det finns med vardagliga smaksättare som funkar lika bra. Citronsaft och näringsjäst ger smaker som påminner om många skaldjursrätter, allra mest om de tillsätts i slutet av tillagningen. dill- och senapsfrö, kronärtskockflingor, sellerifrö med mera är andra kryddor som fungerar suveränt som smakförstärkare i veganska fisk- och skaldjursrätter.