Hur tidigt ska man boka catering inför olika högtider?

catering midsommar

Högtider innebär – oavsett vilken man talar om – traditioner och med detta kommer också vissa krav på mat och meny. Du har vissa regler att förhålla dig till då det handlar om att bjuda gäster på mat i samband med att jul, påsk och midsommar inträffar. Även nyår kan räknas in, men då handlar det om mer fria val och öppna fönster gällande maten. Detta kan skapa en viss stress. 

Ser man till julen i synnerhet så handlar det om mer än bara mat. Det är en massa saker som måste förberedas även i övrigt och detta kan leda till att udden tas bort från det roliga, trevliga och mysiga. Många fastnar i köket och kan, genom detta, heller inte njuta av stämningen på samma sätt som de andra. Julen – och även exempelvis påsk och midsommar – blir mer av en stress än den mysiga tradition det är tänkt att vara.

Catering är populärt vid högtider 

 Det är också det huvudsakliga skälet till att catering blivit ett alltmer populärt val i samband med olika högtider. Man väljer catering – och med detta väljer man också att själv ta ett steg tillbaka och njuta på samma villkor som alla andra. Det finns emellertid också saker att tänka på och inte minst måste man säkerställa att man faktiskt får den tjänst man siktar på. Du är långt ifrån ensam om att tycka att allt julstök är stressigt – och du är också långt ifrån ensam om att snegla mot catering som alternativ. 

Så tidigt bör du beställa catering 

Konkurrensen är, helt enkelt, hård och många företag inom catering tvingas tacka nej till kunder av det skäl att man redan har fyllt sina orderböcker. Här nedan ska vi ge dig en ungefärlig tid att förhålla dig till för att säkerställa att du får tag på bra catering inför olika högtider och detta ser ut som följer: 

  • Jul. Julen är, utan tvekan, den mest populära högtiden för catering. Företag, privatpersoner och större sällskap väljer att lägga ut maten på entreprenad och därigenom också slippa stressen. Rent tidsmässigt så kan vi säga att man bör vara ute med sin bokning redan i oktober och senast i november. De populära cateringföretagen har fullt redan under hösten! 
  • Påsk. Även påsk är en högtid som präglas av mat och god dryck – men inte i samma omfattning som julen. Här kan man boka catering i slutet av februari eller i början av mars (beroende, givetvis, på vilket datum påsken infaller). Vill du ha någon speciell rätt dock – se till att vara ute i väldigt god tid. 
  • Midsommar. Här kan man utgå från 1-2 månader innan. Många väljer catering för midsommar och får exempelvis sill, pajer och andra godsaker levererade direkt till festen. 
  • Studenten. Det är ingen högtid i klassisk mening – men det är definitivt den mest populära festen för catering. Här måste du vara ute i riktigt god tid och i synnerhet om du tänkt dig att ha en fest/mottagning under en helg. Ett halvår rekommenderas om du bor i en större stad.