10 ätbara ogräs som kan förgylla din matlagning
Vår natur är full av ätbara växter som kan tillföra mycket i köket, i form av både smak och näring. Läs här om 10 ätbara ogräs som förgyller matlagningen!
Ordet ogräs påminner nog de flesta som någonsin har haft en trädgård framför allt om det eviga slitet med att rycka maskrosor ur gräsmattor. Kampen mot envisa, trådiga rötter som retfull kontrast till omsorgsfullt pysslande med de växter vi vill ska pryda våra tomter och rabatter. Men det finns ogräs som faktiskt är både vackra och användbara, inte minst i kulinariska sammanhang. Här följer en lista på tio ätbara ogräs som inte bara är fulla av näring och smak utan som går att hitta vilt växande just bortom husknuten för alla med lite upptäckarglädje, både i naturen och i köket!
(OBS! Kom ihåg att aldrig plocka ogräs för att äta i närheten av en mycket trafikerad väg då det kan medföra att du får i dig onödigt höga halter föroreningar!)
Ätbara ogräs: Kirskål
Kirskålen har funnits i sverige sedan järnåldern och den har odlats av munkar som både matgröda och läkeört. Den förekommer främst i sveriges sydligare delar, ofta i parker och gamla trädgårdar. Det är de späda bladen man kan äta, och då tillreda ungefär som kål eller spenat, i till exempel soppor eller stuvningar. Äldre blad och stjälkar smakar beskt.
Maskros
Hela maskrosen, från rot till blomma, är faktiskt ätlig. Ett sätt att dra ut en del av bitterheten som kan bli väl intensiv är att lägga maskrosbladen i ett vattenbad i ungefär 30 minuter innan de ska användas. Maskrosblad innehåller både mer järn och mer protein än spenat, och är alltså väldigt nyttiga. De passar bra i sallader, pesto och smoothies. Av blommorna kan man till exempel koka maskrossirap, ett veganskt alternativ till honung!
Löktrav
Även löktrav växer främst i vårt lands sydligare halva, ofta i gamla lundar, häckar, parker och rabatter. Bladet smakar som en blandning av vanlig gul lök och vitlök och kan med fördel användas som smaksättare i sallader, vinägretter och såser. De små vita blommorna går att använda som ätbar dekoration, och även rötterna går att äta. De påminner om rädisa i smaken och bör skördas innan växten går i blom.
Nässlor
Nässlor är ofta inget välkommet tillskott i trädgården eftersom man kan bränna sig på dem. Till deras fördelar hör att de är extremt näringsrika och mycket välsmakande om de lagas till på rätt sätt. Nässlor innehåller många viktiga vitaminer och mineraler, och gott om järn. Plocka de späda bladen med handskar och en liten kniv eller sax så slipper du bränna dig, och njut sedan av en skål delikat och närande nässelsoppa eller en stärkande kopp nässelte.
Älgört
Älgört, eller älggräs, växer ofta på fuktiga skogsängar, vid kärr och skuggiga stränder och i diken som går över åkrar och gärden. Älgörten är mycket väldoftande – av blommorna kan man göra saft på ungefär samma sätt som med fläderblommor. Den är också en medicinalväxt som sägs kunna lindra feber och värk. Ett annat roligt användningsområde för älgört är smaksättning av oljor, öl, snaps och sirap!
Ramslök
Ramslöken är inte helt vanlig i det vilda, men har på senare år blivit omåttligt populär i matsammanhang. Den kallas för både vild vitlök och skogsvitlök – den är släkt med både vitlöken och gräslöken och smakar därefter. Bladen är gröna, breda och blanka och påminner om liljekonvaljens blad – blanda absolut inte ihop de båda eftersom liljekonvaljen är giftig! Men om du råkar på ramslök har du hittat en guldgruva till smaksättare, den går att pickla, fritera och använda till allsköns kryddsmör, såser eller varför inte ett härligt grönt örtsalt.
Harsyra
Många minns harsyran från barndomens upptäcktsfärder i skogen, de klöverliknande bladen smakar syrligt och pirrigt på tungan. Den kan användas som citrusliknande smaksättare till fisk, kyckling, sallader och såser. De höga halterna av oxalsyra som ger harsyran dess syrlighet kan dock vara hälsofarliga för den som har problem med njurarna, se upp för överkonsumtion!
Svinmålla
Svinmållan är ett av sveriges vanligaste örtogräs. Örten förekommer som ogräs i trädgårdsland och annan barjordmark, och bladen kan användas på samma sätt som spenat. I Europa och Nordamerika är svinmållan mest känd som en skadeväxt, medan den i stora delar av Afrika och Asien har en lång historia som födoväxt för både människor och djur.
Strandmålla
Strandmållan har likheter med den mer välkända svinmållan, både i fråga om smak och om egenskaper. Som hörs på namnet växer den gärna längs havsstränder, tångvallar och sanddyner, och den är lite salt i smaken.
Våtarv
Våtarv är ett örtogräs som förekommer världen över, och i sverige är våtarven det allra vanligaste örtogräset. Den trivs bra på åkrar och är ingalunda populär bland bönder eftersom den konkurrerar med de avsedda grödorna i till exempel potatis- och sockerbetsodlingar. Våtarven kallas även för nate och smakar gott i bland annat sallader, pajer och soppor. Smaken är lite nötig och ärtig, och de små bladen ser ut som små gröna spaderfigurer.
Senaste kommentarer