Laga mat på vedspis – viktigt att tänka på

laga mat i vedspis

 

Att laga mat på en vedspis är att förena nytta med nöje. Det är härligt och avkopplande att stå vid spisen och höra det sprakande ljudet när maten tillagad, Den knastrande elden värmer såväl kropp som själ och maten får den där härligt naturliga smaken. Finns det något bättre än att känna doften från pannkakor som håller på at gräddas på den öppna spisen?

Många har nog glömt hur fantastiskt det är att laga mat på en vedspis och använder den främst av uppvärmnings- och trivselskäl. Men att stå vid vedspisen och laga mat är inte bara mysigt – det ger dig dessutom en mer autentisk och naturlig upplevelse när du river ihop din favoriträtt. Om du har ett mindre kök så är kanske en smalspis i gjutjärn att föredra. Den är smalare än en traditionell vedspis och tar därför mindre plats.

Ett suveränt sätt att laga mat

Här är några rätter som passar perfekt att laga på en vedspis:

  • Grytor av alla slag.
  • Pannkakor.
  • Kanelbullar
  • Pizza
  • Scones
  • Svampstuvning, exempelvis kantarell

Men det finns givetvis många andra rätter som fungerar utmärkt att laga på en vedspis. Pröva dig fram!

Var försiktig med värmen

Men hur gör man för att laga mat på en vedspis med bästa resultat? Själva matlagningen skiljer sig inte rent tekniskt jämfört med att laga mat på en modern vedspis. Det är bara att stoppa maten i grytan eller panna som du sedan ställer på spisen. Men eftersom det inte finns några regler som du kan sänka värmen med är det bra att flytta grytan en bit så att den inte står direkt över elden och kokar sönder.

Gjutjärn är det bästa materialet när du ska laga mat på vedspisen, både när det handlar om grytor och stekpannor. Men det fungerar även bra med emaljerade kärl för den som vill ha en lantlig stil på köket. Emaljen fungerar i de flesta sammanhang.

Björkved ger utmärkt värme

När det gäller veden så har björken det bästa värmevärdet av våra vanligaste träslag. Men det är storleken på klabbarna som avgör hur varmt det blir. Många små stickor och pinnar ger högre värme medan större klabbar ger mindre eld och svagare värme.

Draget är också viktigt när det handlar om att få till rätt värme, om du stänger luckan så blir elden lång och jämn.
Många fördelar finns det med att laga mat på vedspisen, men det finns några mindre nackdelar också. Det tar exempelvis ett tag att få spisen riktigt varm om du ska baka. Dessutom är det svårt att torka bort kladdet när det kokar över och man får räkna med en hel del os innan det bränts bort.
Till sist: glöm inte säkerheten – brandfilt och brandsläckare i köket är ett måste när man lagar mat på en vedspis.