Baka glutenfritt bröd

glutenfritt bröd

 

Idag är det många som väljer att äta glutenfritt även då de inte lider av glutenallergi eller celiaki. Det är lätt att förstå då det finns vetenskapligt stöd för att flera sjukdomsförlopp kan avmattas eller förbättras med viss kosthållning. Om man tror att man mår bättre av att äta glutenfritt är det värt att prova och hålla fast vid.

Idag finns det många glutenfria produkter. Dock är det både roligt och gott att baka sitt eget bröd. Här nedan följer receptet på ett gott och glutenfritt bröd.

Ingredienser:

  • 4 dl vatten
  • 25 g torrjäst
  • 1 msk honung
  • 1 msk psyllium eller
  • fiberhusk
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 dl krossat bovete
  • 7,5 dl glutenfri mjölmix
  • 30 g rumsvarmt smör

Du behöver även en brödform och bakplåtspapper.

Gör såhär:

  1. Blanda ihop jäst, vatten, honung, salt, husk och bovete i en degbunke.

  2. Tillsätt sedan den glutenfria mjölmixen och det rumsvarma smöret.

  3. Knåda degen för hand eller i en maskin med vinge i ungefär fem minuter tills dess att degen är lös och seg.

  4. Blöt bakplåtspappret och vrid ur det. Klä sedan in brödformens insida med pappret.

  5. Häll ner degen i formen och släta ut den så att den är fördelad jämnt med blöta fingrar. Om du vill kan du smula ut lite bovetekross ovanpå degen.

  6. Täck med en ren kökshandduk och låt jäsa i trekvart.

  7. Sätt ugnen på 200°C och vänta tills den är varm.

  8. När degen jäst och ugnen är varm kan du ställa in brödet längst ner i ugnen.

  9. Grädda sedan i 35-45 minuter. Eventuellt kan du täcka över brödet med bakplåtspapper efter cirka 20-30 minuter så att inte ovansidan på brödet bränns vid.

  10. Låt brödet stå och svalna i sin form i cirka 5 minuter. Efter det kan du tömma ut brödet, vira in det i en ren kökshandduk och låta det svalna på ett ugnsgaller tills det är svalt.

  11. Skär upp och servera med smör.

Vad innebär celiaki?

Celiaki är en allvarlig autoimmun sjukdom. Om en person med celiaki äter gluten kan det orsaka skada på tarmens slemhinna vilket kan leda till en mängd olika smärtsamma symptom och komplikationer. Symptomen kan variera från person till person men kan exempelvis innebära buksmärtor, diarré, gaser, trötthet, viktnedgång och utmattning. På lång sikt kan celiaki också leda till andra hälsoproblem såsom anemi, osteoporos, infertilitet, och ökad risk för tarmcancer. Det är viktigt att personer med celiaki noga undviker gluten för att minimera risken för dessa problem.

Att tänka på vid celiaki

När du gör mat eller bakar till någon med celiaki bör man vara medveten och påläst om vilka ingredienser som innehåller gluten och undvika dem. Gluten finns framförallt i vetemjöl, rågmjöl och kornmjöl så man måste hitta glutenfria alternativ till dessa ingredienser när man lagar mat eller bakar.

Man ska helst ha separata köksredskap för att undvika att det finns spår av gluten på dem. En annan viktig sak är att hålla köket rent och inte ha glutenhaltiga produkter i närheten av glutenfria produkter.

Var uppmärksam på kryddor, såser, marinader och konserveringsmedel som kan innehålla gluten. Använd framförallt färska ingredienser och gör maten från grunden istället för att använda halvfabrikat så har du bättre kontroll på ingredienserna.

Om du är osäker på vilka ingredienser som innehåller gluten kan du fråga personen med celiaki eller att konsultera en dietist.