4 goda recept med rabarber
Färskpotatis, sill och rabarber. Få råvaror är så starkt förknippade med sommaren som rabarber. De dyker upp i början av maj och vi kan njuta av den syrliga smaken långt in i sommaren. Rabarber är lätt att odla men kräver några år i rabatten innan den ger en riklig skörd.
Rabarber är otroligt nyttigt! Växten har använts inom läkekonsten i 3000 år. När den började användas i Sverige i början av 1600-talet var det först och främst som medicinalväxt och inte förrän 200 år senare blev den en del av den vanliga matlagningen. Rabarber innehåller kostfiber, vitaminer och mer av antioxidanten fenol än tex grönkål, dessutom har den lågt kaloriinnehåll.
Här följer några recept som vi hoppas kan ge dig glädje och mersmak!
Klassisk smulpaj med rabarber
Rabarberpaj med vaniljsås eller glass är en underbar efterrätt till sommarens middagar. Den kan med fördel göras i god tid innan den serveras så den får svalna och smuldegen med rörsocker hinner bli riktigt knäckig.
Ingredienser:
- 500 g rabarber
- ½ msk potatismjöl
- 1 dl socker
Pajdeg:
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 ½ dl havregryn
- ½ dl socker (helst muscovado eller rörsocker)
- 125 g smör
Till servering:
- Glass eller vaniljsås
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°
Skala bort det grövsta på stjälkarna och skär sedan rabarbern i tunna skivor. Blanda ihop rabarber, potatismjöl, socker och lägg i en pajform.
Blanda ihop vetemjöl, havregryn, socker och smör så det blir en smuldeg. Smula sedan den degen jämnt över pajformen med rabarber.
Sätt in pajen i mitten av ugnen och ta ut den efter 20 minuter. Servera med glass eller vaniljsås.
Picklad rabarber
Inläggningar är så gott till sommargrillningen. Man kan också spara en burk och ta fram till en mustig stek på hösten. Dessutom är en burk med picklad rabarber alltid en uppskattad present. Du kan med fördel experimentera med kryddningen. Prova fänkål, kanel eller varför inte vanilj.
Ingredienser:
- 5 st stjälkar rabarber
- Lag: 2 dl vatten
- 1 dl 12% ättikssprit
- 1 dl strösocker
- 1 krm salt
Gör så här:
Skala de grövsta rabarberstjälkarna och skiva sedan rabarbern så tunt det går. Lägg rabarbern i en burk.
Blanda vatten, salt och socker och koka upp i en kastrull. Ta av från spisen och töm i ättiksspriten. Häll lagen över rabarbern så att den är helt täckt. Sätt på ett lock och låt burken stå i minst ett dygn innan servering.
Förvara sedan inläggningen i kylen.
Rabarbersnaps
En vacker och god dryck att ställa fram på midsommar. Kan även sparas och drickas till jul för att minnas sommaren.
Ingredienser:
- 600 g rabarber
- 700 ml vodka
- 1 msk socker
Gör så här:
Skiva en rabarber så tunt som det går och lägg tillsammans i en burk med vodka och socker. Låt stå i kylskåp med locket på i 3-4 dagar. Sila bort rabarbern genom tygduk eller kaffefilter och häll upp på flaska.
Servera väl kyld!
Rabarberlemonad
Vill man ha ett läskande alkoholfritt alternativ är rabarberlemonad en underbar dryck. Lemonad är saftens lite snabbare kusin.
Ingredienser:
- 500 g rabarber
- 1 vaniljstång
- 1 ½ dl socker
- 2 l vatten
- Saft från 1 ½ citron
Gör så här:
Skär rabarbern i små bitar och lägg ner i en stor kastrull. Skär upp vaniljstången längs med och skrapa ur fröna över den skivade rabarbern. Häll i citronsaft, socker och vatten samt lägg ner resten av vaniljstången i kastrullen. Låt sjuda tills rabarbern har fallit sönder, ca 10 minuter.
Sila lemonaden genom kaffefilter eller en ren kökshandduk och låt den svalna. Häll upp lemonaden i rena flaskor och förslut med lock.
Servera lemonaden kall med en kvist citronmeliss och is.
Här kan du läsa mer om våra minidesserter som vi erbjuder här på Cicada
Senaste kommentarer