Tips på enkel nyårsbuffé

Nyårsbuffé

När nyårsklockorna ringer och natthimlen fylls av fyrverkerier vill man vara omgiven av familj och vänner, skåla i champagne och, kanske framför allt, äta god och festlig mat. Nyår är nog den högtid vi framför allt förknippar med lyxig, spännande och nyskapande mat, till skillnad från till exempel jul och nyår då vi hellre vill hålla oss till traditionerna. Till jul vill vi ha sill, Jansson och skinka, men till nyår är vi inte rädda för att experimentera. Mat man brukar förknippa med nyår är väl kanske framför allt hummer och andra skaldjur, eller stek av typ oxfilé, men det går minst lika bra, och är kanske lämpligast om man blir många runt bordet, att fixa ihop en nyårsbuffé.

”Till nyår tycker vi på Cicada visserligen att det är helt okej att fuska lite och köpa in färdig mat, och hos oss hittar du alltid spännande rätter i våra nyårsmenyer, både bufféer och trerätters. Men vill du laga nyårsbuffén själv kommer här några tips”

En buffé är alltid uppskattat, och när man lagar många små rätter är det ganska enkelt att få maten att bli både lyxig och enkel. Knepet framför andra är att satsa på bra råvaror, som rår sig själva utan att de behöver prepareras och tillagas. Till nyår tycker vi på Cicada visserligen att det är helt okej att fuska lite och köpa in färdig mat, och hos oss hittar du alltid spännande rätter i våra nyårsmenyer, både bufféer och trerätters. Men vill du laga nyårsbuffén själv kommer här tips på några säkra kort på hur du får till en både god och lyxig nyårsbuffé på ett enkelt sätt.

Lyxig potatisgratäng – grunden för varje lyckad buffé

På varje buffé måste det finnas en stadig grund att stå på, en rätt man kan laga mycket av relativt enkelt, som är välsmakande och samtidigt mättande. Och vad uppfyller dessa kriterier bättre än en potatisgratäng? I år tycker vi att du ska prova att göra gratängen på amerikanskt vis, med mycket gul lök och purjo och framför allt rikligt med ostsås. En ostsås lagar du lätt till genom att göra en béchamel och helt enkelt röra i riven cheddar, eller varför inte västerbottensost?

Låt gratängen stå länge i ugnen på ganska låg värme och ta ut den när potatisen är mjuk men ändå har en liten kärna kvar. Gratängen kan sedan förvaras i kylskåp i flera dagar, så det här är en rätt du kan laga i förväg.

Marinerade kycklingbröst

En annan ugnsrätt som är festlig och lätt att laga mycket av är så klart kycklingbröst. Låt kycklingen vila i en marinad med vitlök, citron ingefära och honung några timmar. Vänd sedan kycklingbrösten i riven parmesan och sätt in dem i ugnen en halvtimme, tills de är helt genomstekta. Kycklingen kan serveras både varm och kall, så det här är en flexibel rätt som passar utmärkt till buffé.

Couscoussallad med grillade grönsaker

Minst en vegetarisk rätt ska finnas på en bra buffé, även om man inte har några uttalade vegetarianer i sällskapet. Rödlök, squash, gul och röd paprika grillas och blandas med grillad halloumi, bladpersilja, mynta och couscous. Smaka av med olivolja och salt och peppar.

Valnötssallad med chèvre

Det här är en löjligt enkel, och löjligt god, sallad som du slänger ihop på fem minuter. Börja med att rosta valnötter och blanda dem sedan med grönsallad och smulad chèvre. Smaksätt med salt, örtkryddor och en vinägrett.

Pannacotta eller chokladmousse

Efterrätter måste så klart också finnas och här tycker vi att man ska välja något som går bra att göra i portionsformar, till exempel chokladmousse eller pannacotta. Det garanterar att alla får lika mycket av det goda, och portionsrätter känns också lyxigt. Lycka till och gott nytt år!