Så lyckas du med en pannacotta

Pannacotta

Då det kommer till efterrätter så vill man dels bjuda på det där lilla extra som en avrundning på en perfekt middag. Dels så vill man heller inte arbeta för mycket. Man har gäster, man vill umgås och man vill inte återvända till köket för att ställa sig och koka i en massa grytor ännu än gång.

En tumregel då det kommer till efterrätt är att den ska ställas fram så fort som möjligt och att det inte ska ta längre tid att tillaga den än vad det tar för kaffebryggaren att bli klar. Det kräver – i de flesta fall – förberedelse och att efterrätten i fråga bara behöver en liten touch innan den kan serveras. Något som leder oss till efterrätternas efterrätt: en pannacotta. Vi ska visa hur du lyckas med en Pannacotta.

En efterrätt som går att smaksätta på många sätt

En pannacotta är ursprungligen en efterrätt från norra Italien och namnet betyder kokt grädde . Denna efterrätt är krämig och påminner till formen om en pudding; en pudding som dock går att variera i all oändlighet då det kommer till smaksättning.

Hur du smaksätter är upp till dig: färska bär, jordgubbskräm, passionsfrukt, lime – du kan nästan fullt ut låta dina smaklökar styra din pannacotta. Det viktigaste är grunden.

Det talande för en pannacotta är att man istället för ägg använder sig av gelatin. Det är också det som ger den lena, mjuka konsistensen som är så talande för denna perfekta efterrätt. En efterrätt som du gör förbereder då det passar och serverar direkt efter middagen.

Så här gör du en klassisk pannacotta

Många efterrätter är svåra att göra då de kräver fullständigt fokus och övervakning. Det talande för dessa är att de ofta innehåller ägg. Avsaknaden av just ägg gör en pannacotta till en busenkel efterrätt som du inte kan misslyckas med. Så här gör du:

Du behöver: (för fyra personer)

Fem deciliter grädde.

En vaniljstång.

Två gelatinblad.

En halv deciliter strösocker.

Fyra formar.

Så här gör du:

  1. Börja med att lägga gelatinbladen i blöt i ungefär fem minuter.
  2. Dela vaniljsstången och skrapa ur fröna i en kastrull. Häll på grädde och socker. Stoppa ner resten av vaniljstången. Rör om lite försiktigt.
  3. Låt blandningen sjuda under några minuter innan du stoppar ner gelatinbladen. Nyckelordet för att lyckas med en pannacotta är sjuda. Det ska absolut inte koka – det ska sjuda, mjukt och fint i din kastrull.
  4. Då gelatinbladen är upplösta (tra några minuter) så ställer du av kastrullen från plattan och låter den svalna i några minuter. Fiska upp vaniljstången. Därefter häller du blandningen i formarna (eller i skålar) och ställer in dessa i kylen. Där ska de stå som minst i tre timmar och egentligen hur länge som helst (inom rimlighetens gränser – grädde blir dåligt ganska fort.) Det går även att frysa in din pannacotta, men tänk då på att täcka den med plastfolie. Detta för att undvika att det bildas en seg yta på toppen och för att undvika att den tar smak av någonting annat i din frys.
  5. Toppa med valfri smaksättning, servera och njut.